Hopp til innhold

  1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. RåvarerChevronRight
  4. Grønnsaker, frukt og bærChevronRight
  5. Nøtter og mandlerChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Nøtter og mandler

En nøtt er en tørr, hard frukt omgitt av skall. Botanisk sett er de ikke alltid nøtter, selv om vi til daglig tenker på dem som det.

Ulike typer nøtter mot hvit bakgrunn. Foto

For eksempel kan vi nevne at peanøtter egentlig er belgfrukter, mandler, kokosnøtter, valnøtter og pekannøtter er steinfrukter og pinjekjerner er frø – botanisk sett. Her har vi derimot valgt å omtale de som nøtter alle sammen.

Bruksområder

Nøtter er smakfulle og allsidige med mange bruksområder. Nøtter kan spises naturell eller ristet og saltet som snacks. De brukes mye i bakverk og kaker, i konfekt eller som smakssetning i iskrem.Ulike typer nøtter kan brukes som smaksetter i sauser, som garnityr, i salater og i wok. De kan også kjøres i blender og brukes som tykningsmiddel i sauser. Av nøtter kan vi utvinne smakfulle oljer som brukes i dressinger og som smakstilsetning i sauser. Nøtter kan også brukes som pålegg, for eksempel peanøttsmør.

Næringsinnhold

Nøtter inneholder mye fett, men fettet er i stor grad umettet. Det vil si sunt fett som vi generelt bør spise mer av. Unntaket er kokosnøtter, som inneholder mest mettet fett som vi ikke bør få i oss for mye av. Dessuten inneholder nøtter vitamin E, folat, jern, zink, kalsium, magnesium og fiber. Nøtter inneholder også mye protein, noe som gjør dem til et kjærkomment tilskudd til vegetarisk mat.

I de norske kostrådene anbefales det at vi spiser 20 g usaltede nøtter om dagen.

Lagring

Ettersom nøtter inneholder mye fett, harskner de lett under oppbevaring. Vårt tips er å oppbevare nøtter i kjøleskap. Hele nøtter med skall holder seg bedre enn skrelte og hakkede nøtter. Nøtter med mugg/mugglukt må ikke spises, men kastes!

Læringsressurser

Grønnsaker, frukt og bær

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter