Hopp til innhold

  1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. Skyll frukt og grønnsaker før du spiser demChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Skyll frukt og grønnsaker før du spiser dem

Frukt og grønt, spesielt det som importeres fra utlandet, kan inneholde bakterier og virus som gir oppkast og diaré. Du bør derfor alltid skylle frukt, grønnsaker, salat, spirer og krydderurter før du spiser dem.

En purre vaskes under rennende vann. Foto.

Derfor er det viktig å skylle

Salat vaskes i store bakker. Foto.
Salat kan inneholde sand og jordrester. Vær derfor nøye med vaskingen.

Selv om fruktene eller grønnsakene ser rene og pene ut, kan det finnes bakterier eller virus på dem. Vær spesielt oppmerksom på frukt eller grønnsaker som importeres til Norge fra varmere land. Disse utgjør en større risiko på grunn av faktorer som klimatiske forhold, liten tilgang på rent vanningsvann, bruk av naturgjødsel og mange små, uavhengige produsenter. Smitte kan også overføres via ureine hender hos dem som høster fruktene og grønnsakene på plantasjene.

Meloner er et eksempel på en frukt/grønnsak som importeres fra varmere land der det er større forekomst av farlige bakterier. Meloner ligger ofte ute under åpen himmel, fraktes uten emballasje og tas rett inn til oppdeling og konsum. Utsiden av en melon er et perfekt sted å feste seg for bakterier, og det har vært flere utbrudd i utlandet forårsaket av meloner med salmonella og E. coli.

Rådet er derfor:

Skyll all frukt og alle grønnsaker, salater, spirer og krydderurter før du spiser dem rå.

Babymais og sukkererter kan få et raskt oppkok før du spiser dem. I opprinnelseslandet spiser de vanligvis disse grønnsakene kokt eller stekt. I Norge spiser vi dem gjerne rå, og det gjør at produktene må holde en høyere hygienisk standard.

Læringsressurser