Hopp til innhold

  1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. RåvarerChevronRight
  4. Grønnsaker, frukt og bærChevronRight
  5. Gode råd for plukking og tilberedning av soppChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Gode råd for plukking og tilberedning av sopp

Høsten er en flott tid for å gå ut i naturen og plukke sopp. Her kan du få gode råd om plukking og tilberedning av sopp.

Sopp i skogen. Foto.

Utstyr:

  • en soppbok av ny dato (kunnskapen om sopp er i stadig utvikling)
  • en luftig soppkurv (ikke plastpose)
  • kniv og børste (du kan få kjøpt soppkniv med børste i den ene enden og kniv i den andre)
  • plastbokser
  • eventuelt saks

Plukking

Plukk ikke sopp ved trafikkerte veier, på søppelfyllinger og avfallsplasser eller andre steder der det kan være brukt kjemikalier.
Sopp plukker du ved å vri dem forsiktig løs fra underlaget. Små sopper, for eksempel traktkantareller, kan klippes med en vanlig saks.

Sopp som du med 100 prosent sikkerhet vet at er spiselig, kan med fordel grovrenses på plukkstedet. Børst soppen ren for jord, del den på langs for å se om det er mark i den, og renskjær den. Skjær ikke i ukjent sopp som skal forevises på soppkontroll. Særlig er det viktig at stilkbasis er med på kontrollen. Ukjent sopp kan eventuelt tas med på en soppkontroll. Norges sopp- og nyttevekstforbund lager en årlig oversikt over kontroller og annen aktivitet i hele landet. Gå til Norges sopp- og nyttevekstforbund – aktivitetskalender:

Norges sopp- og nyttevekstforbund

Se også sak fra Giftinformasjonen:

Unngå soppforgiftning

Ukjente sopper skal ikke blandes med kjente. Derfor er det lurt å ha med noen plastbokser (ev. bærkurver) for å skille soppene fra hverandre.

Sjelden sopp bør få stå i fred.

BRUK OG TILBEREDNING AV SOPP

Generelt

Plukket sopp er lettbedervelig vare. Tilbered derfor soppen så snart som mulig etter at den er plukket. Hvis den ikke skal tilberedes med en gang, kan den oppbevares kjølig et par dager hvis den legges utover på absorberende papir.

All sopp bør varmebehandles godt.

Sopp er tungt fordøyelig mat. Spis derfor ikke store mengder av gangen. Barn bør kun spise sopp i beskjedne mengder før seks-sjuårsalderen.

Finrensing

Børst soppen ren for jord, blader og eventuelt barnåler. Hvis den er veldig skitten, kan den skylles under vann, men dette bør unngås i størst mulig grad fordi smaken kan tape seg. Del soppen i passende biter.

NB! En del matsopper må avkokes før steking/koking eller videre behandling. Sjekk derfor i en soppbok av ny dato for hvilke sopper dette gjelder.

Avkoking

Soppen legges i kaldt vann og kokes i minst 10 minutter. Kokevannet skal alltid kastes.

Frysing

Sopp kan fryses rå, avkokt eller stekt/sautert.

Råfryst

Soppen deles i mindre biter og fryses i tett emballasje. Råfryst sopp bør benyttes i løpet av tre måneder, ettersom den lett tørker ut.

Frysing i egen kraft

Soppen legges i en stekepanne eller kjele ved middels varme. La den safte seg og koke i cirka 15 minutter. Frys soppen i egen kraft. Hvis kraften dekker soppen i emballasjen, vil den ha lang holdbarhet, minst ett år (forutsatt at emballasjen er tett, og at det ikke er tilsatt fett).

Frysing av stekt/sautert sopp

Mindre biter av sopp legges i varm panne med smør eller smør/olje. La det steke/koke til vannet er fordampet. Tilsett eventuelt salt og krydder. Vær oppmerksom på at sopp som er stekt/kokt i fett, ikke har lengre enn et par måneders holdbarhet på grunn av harskning.

Hermetisering

Benytt samme framgangsmåte som for frysing i egen kraft. Når soppen har kokt i egen kraft i 10–15 minutter, fylles den i sterile glass (2/3 fullt). Sett på tett lokk, og la glasset koke cirka 75 minutter i kjele eller stekeovn. Hvis hermetiseringen er riktig utført og glassene oppbevares mørkt, kan slik sopp oppbevares i flere år.

Tørking

Mange sopper egner seg godt for tørking, særlig de som er tynne i kjøttet (som traktkantareller). Større sopp deles i tynne skiver på maks 3–5 mm. Soppen kan tørkes ved ulike metoder. Det finnes egne tørkeskap på markedet, men sopp kan også tørkes i stekeovnen ved maks 50º med døren på gløtt (sett en tresleiv i døren), på brett med absorberende papir plassert på gulv med varmekabler eller på en varmtvannsbeholder eller lignende. Sopp kan også tres på en snor og henges til tørk på et luftig sted.

Når soppen er helt tørr, skal den oppbevares i lufttett emballasje. Den vil da ha meget lang holdbarhet. Tørket sopp kan knuses og has i en matrett som smakstilsetning, eller den kan bløtes i væske (for eksempel vann, kraft eller vin) og deretter tilberedes videre.

Nedlegging i olje eller eddik

Små sopper eller biter av sopp kan kokes i vann og eddik i underkant av 10 minutter og legges ned i en god olje (for eksempel olivenolje) sammen med krydder eller i en krydret sukker- og eddikblanding (sursyltes). Se i kokebøker for nærmere oppskrifter.

Læringsressurser

Grønnsaker, frukt og bær

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter