Hopp til innhold

SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Juicing

Alle bør spise minst 5 porsjoner frukt, grønnsaker og bær hver dag, og det er sannsynlig at et høyere inntak har positive helseeffekter. En porsjon tilsvarer 100 gram, og omtrent halvparten av 5 om dagen bør være frukt og bær, og den andre halvparten grønnsaker. Ett glass juice (fruktjuice eller grønnsaksjuice) kan inngå som en av de fem anbefalte porsjonene frukt, bær eller grønnsaker hver dag.

Bilde av et glass med gulrotjuice, brokkoli og frukt

Hva er juicing?

Jucing vil si at man tar diverse frukt og grønnsaker i en juicemaskin eller sentrifuge, og presser slik at man står igjen med råsaften fra frukten eller grønnsakene. Juice kan lages av nesten alle typer frukt og grønnsaker. De fleste kan puttes i maskinen med skallet på, husk derfor å vaske all frukt og grønnsaker først. Kutt opp i passende biter og kjør gjennom maskinen. Juicen kan lages av én enkelt frukt eller grønnsak, eller man kan bruke en blanding. Det finnes mange gode oppskrifter på blandede juicer av ulike slag. Bare fantasien setter grenser for hvilke kombinasjoner som kan prøves. Urter, frø, nøtter og bær kan tilsettes for mer variasjon.

Ulike typer juice:

Det finnes mange ulike typer juice på markedet, og disse har mange ulike navn og betegnelser.

  • Juice eller jus er ren råsaft presset fra frukt eller grønnsaker. Dersom juicen er fremstilt av kun én type frukt eller grønnsak, skal den kalles ved sortens navn og endingen -juice eller -jus, for eksempel appelsinjuice eller eplejuice.
  • Most er bare et annet navn for juice, og det er i utgangspunktet ikke noen forskjell mellom en juice og en most. Most brukes ofte om den råsaften som fås fra epler, pærer, druer og bær som kan brukes til vinproduksjon.
  • Nektar lages av mindre mengder juice som blandes ut med vann og tilsettes sukker, altså en slags ferdigblandet fruktsaft.
  • Cloudy juice er en juice som ikke er blitt filtrert og som gir en litt fyldigere og mildere smak.
  • Friskpresset juice vil si at juicen plukkes og presses på opprinnelsesstedet, og ingenting er fjernet eller tilsatt.
  • Juice fra konsentrat vil si at frukten presses og vannet fjernes. Den konsentrerte juicen blir så transportert, før den tilsettes vannet som ble fjernet, og juicen tappes på kartong. Denne juicen er ofte billigere enn annen juice fordi den tar mindre plass ved frakt når vannet fjernes.

Næringsstoffer i juice

Når man juicer frukt eller grønnsaker, kastes ofte fruktkjøttet, og dermed vil noen av næringsstoffene gå tapt. Juice inneholder mindre fiber enn hel frukt og grønt og gir ikke samme metthetsfølelse. Av hensyn til energibalanse og risiko for overvekt anbefales det generelt å velge frukt fremfor fruktjuice. Grønnsaksjuicer inneholder ofte mindre kalorier enn fruktjuicer. Juice er syrligere enn hel frukt, og bør ikke drikkes for ofte med tanke på tannhelsen. Hel frukt og grønnsaker bør i hovedsak spises, men et glass juice som variasjon kan være fint for å få i seg den anbefalte dosen av fem om dagen.

Her kan du se hvordan man lager juice:

Her kan du se hvordan man rengjør en juicepresse:

Læringsressurser

Grønnsaker, frukt og bær

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter