Hopp til innhold

 1. Home
 2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
 3. Råvarer, tilberedning og produksjonChevronRight
 4. FjærfeChevronRight
 5. Hvitt kjøtt i ernæringenChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagstoff

Hvitt kjøtt i ernæringen

Kjøtt er muskler, og dermed proteiner, med det fettet som naturlig følger med. Hvitt kjøtt er fuglens muskler (proteiner). Hos fugler sitter fettet stort sett like under skinnet, og det meste er lett å fjerne ved å skrelle av skinnet.

Persiske kyllingfileter med diverse grønnsaker. Foto.


Hel kylling og kalkun er relativt magre fugler

Hel kylling med skinn inneholder 13,6 % fett, mens hel kalkun med skinn inneholder 13,8 % fett.

Hel høne med skinn inneholder 17,5 %, mens hel and og gås inneholder 37,3 og 33,6 % fett. And og gås kalles derfor fete fugler.

Sunt fett

Fettet fra fugl er ganske bløtt/mykt ved romtemperatur. Dette sier oss at fettet har høy andel av umettede, sunne fettsyrer. Fiskefett er riktignok enda litt sunnere slik sett, men fuglefett er en god nummer to! Fuglefett bidrar ikke til å øke blodets kolesterolinnhold.

Magre fileter

Oppbundet kalkun. Foto.
Hel kalkun med skinn inneholder 13,8 % fett.

I kyllingfilet er det bare 1,1 prosent fett!
I kalkunfilet er det bare 0,5 prosent fett!

Mørt kjøtt

Hvitt kjøtt er mørt. Mens annet kjøtt må mørnes for å ikke være seigt og hardt å tygge/fordøye, er hvitt kjøtt mørt fra naturens side. Hvitt kjøtt trenger ingen mørhetsgaranti!

Når kjøtt varmes opp

Cajunkrydret helstekt kylling med bakte søtpoteter og grønn chili-vinaigrette. Foto.
Hel kylling med skinn inneholder 13,6 % fett.

Når rått, rosa kjøtt av kylling/kalkun varmes opp ved steking eller koking, forandrer fargen seg ved cirka 60 °C til nesten hvitt! Ved 70 °C blir proteinene denaturert. Da krymper kjøttet, det blir fastere, og kjøttsaft presses ut. Videre smelter en del av fettet (det lille som er i hvitt kjøtt) og renner ut. Tap av kjøttsaft og litt fett gjør at kjøttet kan miste inntil 30 prosent av vekten under tilberedningen. Når vi kjøper rått hvitt kjøtt, må vi altså huske på at det ferdige resultatet – det vi har å servere – blir betydelig mindre.

Hvitt kjøtt – nytt i norsk kosthold

Vi har ingen lang tradisjon med hvitt kjøtt i norsk kosthold. I løpet av de siste 40 årene er forbruket imidlertid økt fra 1 til 17 kg per person per år, og denne utviklingen vil trolig fortsette. Hvitt kjøtt har lavt fettinnhold, og det meste av fettet er samlet rett under skinnet. Det er derfor lett å «skrelle» det bort om en ikke ønsker så høyt energiinnhold (kaloriinnhold). Fettet i hvitt kjøtt har som nevnt en ganske høy andel umettede fettsyrer og er derfor et helsemessig positivt innslag i kostholdet.

Stadig flere produkter av hvitt kjøtt

I dag får vi kjøpt pålegg, pølser, kjøttkaker og andre middagsprodukter som er laget av hvitt kjøtt. Vi får også farse, kjøttdeig, ferdig oppdelt grytekjøtt, salatkjøtt og kjøtt til steking i wok med mer. Alle har lavere fettinnhold enn sine «slektninger» av rødt kjøtt.

Fryselagring

Flerumettede fettsyrer harskner lettere enn mettede, og fryst fjørfekjøtt har derfor kortere holdbarhet enn slaktekjøtt. Anbefalt lagringstid i dypfryst tilstand er maksimum fire måneder (bortsett fra kalkun, som er svært mager og kan fryses i inntil ett år).

Trygge norske kyllinger og kalkuner

I andre land er kylling og kalkun som inneholder sykdomsfremkallende salmonellabakterier et problem. I Norge har vi ikke slike problemer, og vi kan spise norsk hvitt kjøtt uten å være redd for å bli syk.

Viktig om kylling

 • verdens mest spiste kjøttslag
 • tillatt i alle kulturer og religioner
 • passer sammen med alle andre råvarer og tilbehør
 • gir ingen allergier
 • er det aller magreste kjøttet fra husdyr
 • gir den høyeste andel umettede fettsyrer (blant husdyr)
 • Norsk, hvitt kjøtt – trygghet når du spiser!

Læringsressurser

Fjærfe

SubjectEmne

Fagstoff