Hopp til innhold

  1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. RåvarerChevronRight
  4. FjærfeChevronRight
  5. KyllingChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Kylling

På alle verdens matbord finner vi kylling og kyllingretter. Kylling er tillatt i alle kulturer og religioner. Kylling, med sin milde egensmak, passer til all verdens krydder, frukt og grønnsaker, og kan kombineres med fisk og sjømat så vel som andre sorter kjøtt.

Cajunkrydret helstekt kylling med bakte søtpoteter og grønn chili-vinaigrette. Foto.

Crossover og fusjonskjøkken er begreper som betegner noe av dette. Det innebærer kombinasjoner av mattradisjoner fra ulike verdensdeler.

Kyllingforbruk

Kyllingforbruket i Norge har vært i sterk vekst de siste årene. Grunnen til dette er blant annet økt utvalg i dagligvareforretningene av fersk kylling, både hel og i stykningsdeler. Dessuten har vi etter hvert blitt flinkere til å prøve nye og «fremmede» smaker og lar oss inspirere til å lage all verdens spennende kyllingretter.

Bilde av tre kyllingretter
At kylling spises over hele verden, er disse rettene gode eksempler på: Coq au vin fra Frankrike, paella fra Spania og tandoorikylling fra India.

Det magreste kjøttet

Hvitt kjøtt er det aller magreste kjøttet. Fettet er ikke isprengt i kjøttet, men sitter like under skinnet og i buken på kylling og kalkun. Det lille fettet som finnes, har høy andel umettet fett i forhold til mettet fett. Kyllingfilet inneholder kun 1,1 prosent fett og kalkunfilet 0,5 prosent fett. Fokusering på helse og sunn mat har bidratt til at folk i stadig større grad velger hvitt kjøtt.

Hvor mye veier kyllingen?

Kylling finnes i mange vektklasser. Rå kylling som brukes til grilling i butikk veier i hovedsak 750–1000 g. Hel kylling som selges rå veier rundt 1 kg, men finnes i vektklasser opptil cirka 3,5 kg. De største kyllingene selges i hovedsak til gourmetrestauranter, men kan også fås i enkelte delikatesseforretninger.

Porsjonsberegning

Hvor mye kylling vi skal beregne per porsjon avhenger av om vi velger små eller store kyllinger, og hva som serveres ved siden av kyllingen. Selv om små og store kyllinger har samme kvalitet, er det mer kjøtt i forhold til ben på de store. Velger du små kyllinger, for eksempel på 600 g, bør du beregne en halv til en hel kylling per person, mens en stor kylling på 1,5 kg kan være tilstrekkelig til 4–5 personer.

Oppdeling

Det er ikke vanskelig å dele en kylling, men for at resultatet skal bli best mulig, bør du ha en skarp, spiss kniv. En god saks kan også brukes. Det er ikke nødvendig å gå til anskaffelse av en fuglesaks.

Stykningsdeler av kylling. Foto.

Kylling delt i to: Skjær ned langs brystbenet, brett godt ut og skjær langs ryggbenet på begge sider.

Kylling delt i fire: Del der det er naturlig mellom bryst og lår.

Kylling delt i åtte: Lårene deles best ved å skjære i leddet. Bøy litt på benet, så finner du leddet lett. Bryststykket deles bare over på midten.

Utskjæring av lår: Press låret ut fra skroget til leddet knekker. Del over leddet og låret er løst.

Utskjæring av brystfilet: Ta utgangspunkt i en hel, rå kylling. Skjær et snitt langs brystbenet og la kniven følge skroget ned mot vingen. Lag et snitt som går over vingebenet, slik at brystfileten lett kan skjæres fra. Fjern skinnet. Hvis oppskriften er «kyllingbryst», lar du skinn og vingeben sitte på.

Læringsressurser

Fjærfe