Hopp til innhold

  1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. RåvarerChevronRight
  4. FjærfeChevronRight
  5. Kyllingens og kalkunens verdikjedeChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Kyllingens og kalkunens verdikjede

I alle norske kyllinghus er det til sammen hele 37 millioner kyllinger! Hver bonde kan ha inntil 120 000, dette tallet kalles konsesjonsgrensen.

Nærbilde av en kylling. Foto.

Norske kyllinger er avlet fram for å bli kjøttfulle og slaktes før de begynner å legge egg. De fleste er av en avlsretning som heter Ross, og vi får avlsmaterialet fra Skottland og Sverige.

I kyllinghuset

Kyllingene kommer fra rugeriet til bonden som 1 dag gamle, gule nøster. De lever fritt i store, åpne hønsehus, der de kan bevege seg helt fritt.

NB! De lever altså ikke i bur, slik mange tror. Fôret består for det meste av norsk korn og er beriket med (tilsatt) akkurat passe mengder vitaminer, mineraler og sporstoffer. Kyllingene får altså perfekt ernæring; mye bedre tilpasset enn det vi mennesker ofte får i oss.

Kyllingene får ikke spise så mye de orker, da kan de bli for tunge og fete. Etter 32 dager i kyllinghuset slaktes de. Gjennomsnittsvekten er da 1400–1500 gram.

Oppdrettskyllinger. Foto.

I kalkunhuset

I alle norske kalkunhus er det til sammen 700 000 kalkuner. Hver bonde kan ha inntil 30 000, som er konsesjonsgrensen.

Norske kalkuner er avlet fram for å bli kjøttfulle og slaktes før de begynner å legge egg. De fleste er av en avlsretning som heter British United Turkey. Vi får altså avlsmaterialet Storbritannia.

Også kalkunkyllingene kommer fra rugeriet til bonden som 1 dag gamle, gule og litt større nøster. De lever også fritt i store, åpne hus, der de kan bevege seg helt fritt.

Kalkunfôret består for det meste av norsk korn og er beriket med (tilsatt) akkurat passe mengder vitaminer, mineraler og sporstoffer. Kalkunene får altså perfekt ernæring, og det gir dem optimal (dvs. best mulig) helse fra fôret.

Etter 12 uker blir kalkunhønene slaktet. De veier da cirka 5 kilo, og skal selges hele – som «julekalkun». Hannene lever til de er 18 uker, da veier de cirka 10 kilo. Hannene blir «industrikalkun», dvs. de videreforedles til mange ulike kalkunprodukter.

På slakteriet / i næringsmiddelindustrien

Hvert kyllingslakt veier i gjennomsnitt 980 gram når hode, føtter, innmat, stjert og fjær er fjernet.

Kyllingslaktet har vært igjennom skålding og avkjøling med kald luft. Nå er kyllingråvaren klar til å gå inn i videreforedling i næringsmiddelindustrien.

En del selges i fersk (rå) utgave uten annet enn å pakkes i steril emballasje, hel eller oppdelt i ferske stykningsdeler. Eksempel her er fersk kyllingfilet (på gul skål).

I perioder når det er for mange kyllinger som slaktes i forhold til hva som selges, blir en del kylling fryst og solgt som frosne produkter.

Læringsressurser

Fjærfe