Hopp til innhold

  1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. RåvarerChevronRight
  4. KjøttChevronRight
  5. Kjøtt og tilberedningChevronRight
  6. MarineringChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Marinering

Å marinere vil si å legge kjøtt i en blanding av olje, krydder og en syrlig væske. Hensikten med marinering er først og fremst å gi kjøttet ekstra smak, alt etter hva du lager marinaden av. Marinering av kjøtt kan også gjøre kjøttet mørere.

Ingredienser i en marinade

Marinade inneholder matolje, krydder og en syrlig væske. Oljen trekker til seg smak fra krydderet og overfører kryddersmaken til kjøttet. Krydder, urter, løk m.m. gir kjøttet ønsket smak. Den syrlige væsken kan være eddik, vin, sitronsaft, surmelk, yoghurt eller lignende. Syren sørger for at mørningen settes i gang og holdbarheten på kjøttet øker. Salt trekker ut væske fra kjøttet, derfor bør man ikke bruke salt i marinade.

Tid og temperatur

Kylling i marinade. Foto.
Kylling i marinade

Små stykker trenger kortere marinering enn hele stykker. Skal kjøttet brukes samme dag kan man la det ligge fremme på kjøkkenbenken. Skal kjøttet brukes neste dag eller senere må det ligge i kjøleskap.

Emballasje ved marinering

Det kan være lurt å legge kjøttet i en plastpose. Hell marinaden over og press ut luften i posen før du knyter den sammen. Man kan gjerne ta en ny pose utenpå den første for å være sikker på at den ikke lekker, eller legge den over i et fat eller en bolle. En vakuumpakkemaskin er ideelt å bruke. Posene er tykke og går ikke så fort i stykker. Lim posen igjen med én gang uten å trekke ut lufta. Snu og vend på den en gang imellom. Ved bruk av pose til marinering oppnår man at marinaden dekker alt kjøttet og man slipper å søle til kopper og kar.

Huskelappen

  • En marinade består av matolje, krydder og en syrlig væske.
  • Ikke bruk salt i marinade.
  • Marinert kjøtt kan oppbevares i romtemperatur hvis det skal brukes samme dag.

Læringsressurser

Kjøtt og tilberedning