1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. RåvarerChevronRight
  4. KjøttChevronRight
  5. Kjøtt og tilberedningChevronRight
  6. Hva er det som skjer med kjøttet under tilberedning?ChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Hva er det som skjer med kjøttet under tilberedning?

Ved oppvarming av kjøtt skjer det en rekke forandringer i kjøttet. Det er nødvendig for deg å ha kunnskap om dette, slik at du kan lage et produkt som kundene eller gjestene dine blir fornøyd med.

Kokk som legger opp mat på en tallerken. Foto.

Hva er det egentlig som skjer når du tilbereder kjøtt?

  • Kjøttet forandrer farge.
  • Kjøttproteinet stivner (koagulerer) ved ca. 70 °C, og kjøttet blir fastere.
  • Kjøttsaft presses ut og noe fett smelter, dermed "krymper" kjøttet.
  • Bindevevet i kjøttet løses opp, og det blir lettere å tygge.
  • Nye aromatiske stoffer dannes, og kjøttet blir mer smakfullt.

Et steketermometer er kjekt å bruke, slik at du får akkurat rett kjernetemperatur på produktet.

Læringsressurser

Kjøtt og tilberedning