1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. RåvarerChevronRight
  4. KjøttChevronRight
  5. Partering, farse og deigChevronRight
  6. Temaoppgave – Kjøtt del 1ChevronRight
TasksAndActivitiesOppgaver og aktiviteter

Oppgaver og aktiviteter

Temaoppgave – Kjøtt del 1

Oppgaven vil gi deg kunnskap om næringsinnhold, oppdeling, egenskaper og bruksområder når det gjelder kjøtt. Du får også en innføring i de ulike grunnleggende måtene å tilberede kjøtt på.

Lam - grytekjøtt, mørbradsteik og plomme

Informasjon om oppgaven

Oppgaven foregår over to dager. Sammen med gruppen din skal du lage en arbeidsplan. Deretter skal du utføre arbeidet med å vurdere og lage produktene, pakke, merke og lagre dem. Du må også vise at du klarer å følge og justere oppskrifter samt beregne kostnader. Etter endt arbeidsdag skal du vurdere kunnskapen din om emnet. Bruk vurderingsmålene nederst i oppgaven. Klassen deles inn i grupper på 3−4 personer (4 grupper per klasse).

Dag 1

Klassen møter opp i grupperom.
Vi går gjennom fagstoff – kjøttråvarer, -deiger og -farser – og skriver arbeidsplan.

Etter den teoretiske gjennomgangen møter alle på produksjonskjøkkenet i korrekt arbeidsuniform.

Oppgave

Hver gruppe skal gjøre følgende:

  • Lage kjøttdeig av 3 kg KU II kjøttråvare (bruk ca. 1 % salt + 5 % is). Bruk kjøttkvern.
  • Lage karbonader av kjøttdeig. Gå gjennom deiger og farse før produksjon. (Husk at alt må være så kaldt som mulig – bruk is.)
  • Beine ut én lammebog.
  • Skjære opp kjøtt til salt kjøtt og grytekjøtt.
  • Surre boger til salting/stek.
  • Koke lammekraft av bein etter utbeining (gruppevis).
  • Pakke alle produkter forskriftsmessig, merke dem og eventuelt fryse dem.
Karbonader

Ca. 25 stk à 90 g.

1,6 kg malt storfekjøtt (kjøttdeig eller karbonadedeig)
Ca.15 g salt
Ca. 6 dl væske (melk)
90 g potetmel
4 g (1/2 ts) pepper
1 stor løk
Fett til steking

  1. Bland kjøttdeigen og salt i en kjøkkenmaskin til deigen er seig og klebrig.
  2. Spe med litt og litt av væsken.
  3. Bland inn potetmel og smak til med salt og pepper.
  4. Finhakk løken og bland den inn.
  5. Lag en prøvekake og stek den. Juster med mer væske hvis den er for fast, mer potetmel om den er for bløt, eller mer krydder om den smaker for lite.
  6. Form karbonader på ca 90 g (bruk form) og brun dem raskt på begge sider. Stek karbonadene ferdige i pannen på middels varme, eller i ovn ved 150ºC i ca. 10 minutter.

Bilde av hvordan man lager kjøttfarse trinn for trinn

Dag 2

Klassen møter opp på produksjonskjøkkenet i korrekt arbeidsuniform. Vi går gjennom fagstoff, dagens arbeid og skriver arbeidsplan.

Oppgave

Hver gruppe skal gjøre følgende:

  • Lage kjøttsaus (dobbel porsjon).
  • Dressere flatbiff til roastbiff.
  • Beine ut én oksebog og tre svineboger.
  • Skjære opp grytekjøtt til ragu/gulasj.
  • Lage kjøttdeig.
  • Lage medisterdeig.
  • Pakke kjøttdeig.
  • Steke roastbiff.
  • Koke oksekraft.
  • Pakke/lagre/merke kjøttet.
Kjøttsaus til pizzahorn/pizzaboller

Kjøttsaus

1 stk løk
0,5 kg kjøttdeig
1 ss olje
3 ss tomatpuré
2 små bx herm.tomat (400g)

Smakes til med:
Oregano
Malt svart pepper
Hvitløkspulver
Salt

Fremgangsmåte:

  1. Stek kjøttdeigen i olje til en grynet masse. Tilsett hakket løk og la det surre sammen til løken er blank.
  2. Tilsett tomatpure og hakkede hermetiske tomater. Kokes til det begynner å tykne.
  3. Smak til med krydder.

VURDERING: praksis og teori.

Lav grad av måloppnåelse

Påpeke dårlig kvalitet på råvarer, lese og forstå oppskrifter, bruke mål og vekt, delta, finne fram mål og vekt, velge og bruke rette råvarer.

Middels grad av måloppnåelse

Identifisere, klassifisere og bruke råvarene, øke og redusere med hensyn til antall enheter, regne ut mengde, bruke råvarer fornuftig og være nøyaktig.

Høy grad av måloppnåelse

Begrunne avgjørelser, ta avgjørelser, velge rette metoder, utvise nøyaktighet, improvisere ved behov, ta initiativ.

Læringsressurser

Partering, farse og deig

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter