1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. RåvarerChevronRight
  4. EggChevronRight
  5. En eggende høytidChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

En eggende høytid

Egg inneholder nesten alle næringsstoffene du trenger – uansett fargen på kartongen. I påsken spiser nordmenn flere egg enn i resten av året.

To egg som er påtegnet ansikt. Foto.

Påsken er eggets høytid. Nordmenn spiser nemlig aldri så mye egg som i påsken, nærmere bestemt dobbelt så mye som ellers i året. Og ifølge ernæringsprofessor ved Universitetet for miljø- og biovitenskap, Birger Svihus, har vi godt av det.
– Egget er et fascinerende produkt. Det inneholder jo rett og slett byggesettet til en hel kylling. I løpet av 21 dager bygges næringsstoffene om til en skapning av bein og fjær, sier Svihus.
Og siden egget inneholder alt en kylling trenger, inneholder det også nesten alt du trenger.
– Egg inneholder alle nødvendige næringsstoffer, med ett unntak, og det er vitamin C, sier Svihus.

Samme egg, forskjellig kartong

Ser vi i butikkhyllene skulle man tro det fantes mange typer egg. Her tilbys frokostegg, gårdsegg, brune egg, solegg, polaregg, egg fra frittgående høner og økologiske egg. Innenfor skallet er alle eggene imidlertid like.
– Forskjellen på næringsinnholdet mellom for eksempel økologiske egg og vanlige egg er helt marginal. Selv når vi sammenligner egg fra ulike fuglearter er innholdet ganske likt, sier Svihus.
Dette kan også informasjonssjef i Opplysningskontoret for egg og kjøtt, Åse Kringlebotn, bekrefte.
– Den største forskjellen mellom forskjellige eggtyper er nok størrelsen, og smaken er den samme, sier Kringlebotn.

Burhøns eller frittgående?

Selv om det spiller liten rolle for næringsinnholdet hvordan eggene er produsert, kan det spille en rolle for høna. Egg som ikke er merket med at de kommer fra frittgående høns, kommer sannsynligvis fra burhøns.
– Rundt halvparten av norske høner er burhøns, opplyser Kringlebotn, og forteller at reglene for hva burhøns skal ha av fasiliteter og utfoldelsesmuligheter, ble endret 1. januar i år.
De nye såkalte miljøburene skal ha både strøbad, vaglepinne, rugekasse og klosliper. Men dersom du kjøper økologiske egg, er du garantert at hønene har sett dagslys.
Etterspørselen etter egg har økt de siste 10 årene.
– Eggsalget har økt siden vi fikk fjernet myten om at kolesterolet i egg er skadelig for helsen. I fjor økte salget med fire prosent, forteller hun.

Læringsressurser

Egg