Hopp til innhold

  1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. RåvarerChevronRight
  4. Melk og meieriprodukterChevronRight
  5. Smaksatt melk gir også næringsstofferChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Smaksatt melk gir også næringsstoffer

Det er ingen tvil om at hvit melk er det sunneste alternativet for alle. For barn og ungdommer som ikke liker hvit melk og som ville valgt annet sukkerholdig drikke istedenfor, er imidlertid smaksatt melk et godt alternativ.

Smaksatt melk. Foto.

Smaksatt melk inneholder alle de ti næringsstoffene vanlig melk inneholder. Det vanligste motargumentet er at smaksatt melk er tilsatt sukker. Det finnes imidlertid mange varianter av smaksatt melk, og det er fullt mulig å velge en variant med lite tilsatt sukker.

Skolemelk med kakaosmak

Skolemelkordningen tilbyr en variant med kakaosmak i tillegg til ekstra lett melk og lettmelk. Kakaovarianten inneholder under 1 % tilsatt sukker. Den er også laktoseredusert, noe som betyr at barn som lider av laktoseintoleranse kan bruke denne typen melk.

Heller ferdigkjøpt enn hjemmelaget kakaomelk!

Liker barnet kun sjokolademelk, er det mye bedre å la barnet få kakaomelken i skolemelkordningen fremfor å sende med melk iblandet sjokoladepulver. Sjokoladepulver inneholder mye sukker, og denne typen sjokolademelk gir derfor mye mer sukker enn kakaomelken i skolemelkordningen. De mange variantene smaksatt melk som fås kjøpt i butikken, varierer veldig i sukkerinnhold. Det finnes en variant helt uten tilsatt sukker. I den andre enden av skalaen finner vi de variantene som inneholder mest sukker, men disse inneholder likevel mindre sukker enn vanlig brus!

Hva er alternativet?

Barn som velger bort melk, drikker gjerne saft, juice eller brus i stedet. Saft og brus inneholder mye sukker og ingen næringsstoffer, bortsett fra noe vitamin C i en del safttyper. Juice inneholder vitamin C, men lite av andre næringsstoffer. Juice har også en lav pH, som ikke er så heldig for tannemaljen. Derfor er det bedre å få fruktens næringsstoffer gjennom å spise en frukt heller enn å drikke store mengder juice. Vann er en fin tørstedrikk og bør være førstevalget mellom måltidene. Det tilfører imidlertid ingen av de næringsstoffene kroppen trenger hver dag. Drikker man bare vann, krever det derfor større kunnskap om hvordan man setter sammen et kosthold for å dekke kroppens behov for de ulike vitaminene og mineralene.

Må alt smake søtt?

Det er en fordel om barn og unge lærer seg å like et bredt spekter av smaker. Dette er en jobb som starter allerede når spedbarn får sine første skjeer med fast føde. De første årene har dermed foreldrene en viktig rolle i å utfordre barnet på ulike smaker. I diskusjonen om smaksatt melk kontra vanlig melk, er det viktigste å vurdere hva alternativet er. Det aller beste er å velge vanlig hvit melk. Men dersom det er annet søtt drikke som saft eller brus som er alternativet, vil smaksatt melk være et bedre valg. Den inneholder mindre sukker, men langt flere næringsstoffer.

Læringsressurser

Melk og meieriprodukter