Hopp til innhold

  1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. RåvarerChevronRight
  4. Melk og meieriprodukterChevronRight
  5. Hvordan lage smør?ChevronRight
TasksAndActivitiesOppgaver og aktiviteter

Oppgaver og aktiviteter

Hvordan lage smør?

Smør er laget av melkefett, det vil si fløte eller rømme. Smør brukes blant annet som smør på brødskiven, i sauser, supper, kryddersmør, til steking og ellers i retter for å løfte fram andre smaker.

Smør i ulike former. Foto

Smør er en viktig del av vår matkulturarv. Smør var en gang et av de viktigste betalingsmidlene vi hadde. Skattereformen av 1617 var slik at folk betalte sin skatt i smør. Smør er også i dag «gull som glimrer». Kan du tenke deg noe så herlig som nykjernet smør på rykvarme maiskolber eller nykokte grønnsaker av årets avling?

Hvordan lage smør

Du kan selv bestemme smaken, for eksempel i hvilken grad det skal være salt eller syrnet. Smør kan du nemlig lage av bare kremfløte eller bare seterrømme – eller en blanding av begge. Du kan også tilsette spennende smaker, for eksempel paprika, hvitløk, urter eller honning.

Oppskrift på smør

6 dl seterrømme eller kremfløte

1 ts salt (etter smak)

  1. Visp rømmen i mikser i cirka 20 minutter, til rømmen har skilt seg. Mikseren kan godt arbeide lenger, men pass på at det ikke blir så varmt at rømmen/fløten smelter, da vil du nemlig ikke kunne få ut smørfettet.
  2. Press deretter ut så mye væske du kan med hendene. Væsken kalles kjernemelk. Det engelske navnet er «buttermilk». I andre land er det et eget handelsprodukt.
  3. Smøret blir mer holdbart om du greier å få ut mest mulig væske. Væsken (kjernemelken) forsinker harskingsprosessen. Kjernemelk som blir igjen er fin deigvæske, for eksempel i gjærbaksten. Kjernemelk kan gjerne fryses ned.
  4. Elt inn salt i smøret og smak til hvor mye salt du vil ha. Av 1 liter seterrømme eller kremfløte blir det cirka 250 g smør.

Kryddersmør i variasjon

Smørfylt paprika

2 paprika

125 g smør

1 ss sitronsaft

2 ss paprika, finhakket

  1. Vask paprikaene og ta ut frøene. Skyll godt og la renne av seg.
  2. Rør smøret mykt og bland inn alle ingrediensene.
  3. Fyll smøret i paprikaene.
  4. Press godt slik at alle luftrom blir fylt. La det stivne i kjøleskapet og skjær så i skiver som legges for eksempel på biffen.

Fransk smør

200 g smør
4 ss dill, finhakket
2 ss finhakket gressløk
4 ss persille, finhakket

Sennepssmør
200 g smør
2 ss sennep
1 dl persille, finhakket (kan sløyfes)
safran eller gurkemeie?
Hovmestersmør
200 g smør
1/2 rød paprika, finhakket
1/2 grønn paprika, finhakket
2 ts sennep
2 ss persille, finhakket
Kaperssmør
200 g smør
2 ss kapers
ca. 10 sorte oliven, grovhakkede
sukker?
Konjakksmør
200 g smør
2 ss konjakk
1/4 ts hvit pepper
Rødbetesmør
200 g smør
ca. 100 g sursyltede rødbeter
litt hvit pepper og salt
Spinatsmør
200 g smør
ca. 100 g spinat, finhakket
Chilismør
200 g smør
5 ss chilisaus
1/2 ts paprikapulver
Hvitløkssmør
100 g smør
1–2 ts sitronsaft
1 kløft hvitløk, finhakket
2 ss finhakket persille
1 ts salt
1/2 krm hvit pepper
Rødvinssmør
100 g smør
1 ss rødløk, finhakket
2 ss rødvin
1 krm svart pepper
1 ts fransk sennep

Fremgangsmåte for alle aromasmørene

Bland mykrørt smør med ingrediensene i hvert kryddersmør. Smak kryddersmøret godt til. Form til pølse og pakk i folie, plast eller lag rullade ved å smøre kryddersmøret på lett forvellede, godt avrente, grønne eller røde blader av savoykål, rødkål, spinat eller lignende. Hvis vi ikke pakker rulladen i forvellede blader, er det dekorativt å rulle dem i finhakket grønt. Kryddersmøret kan også fylles i uthult paprika. La kryddersmøret stivne i kjøleskapet og skjær i skiver.

Læringsressurser

Melk og meieriprodukter