For å lage god mat kreves det råvarer av riktig kvalitet. Fagarbeideren må også kunne tilberede og bruke de ulike råvarene. Det er viktig å vurdere kvalitet, ta vare på næringsinnhold, egenskaper og smak på maten.

Råvareutvalget i Norge er variert og innholdsrikt. Før i tiden var man helt avhengig av å bruke råvarene når de var på topp i de forskjellige sesongene. Nå har vi stor import av ferske råvarer året rundt, og vi tenker ikke lenger så mye på hva som hører til hvilken sesong. Likevel er det ikke tvil om at råvarene smaker aller best og mest når det er sesong, og da er de kortreiste og rimelige.
I dette emnet vil du opparbeide deg kunnskap du trenger for å behandle råvarene slik at du kan lage trygg, næringsrik og god mat.
Emner
Råvarer
Ost
KjernestoffI dette emnet får du kunnskap om ulike ostetyper og fremstilling, oppbevaring av ost, næringsinnhold og tips til osteanretning.
Melk og meieriprodukter
KjernestoffI emnet om melk tar vi for oss melken fra råvare til produkt, melkens betydning for helsen og de ulike produktene som fremstilles fra melk.
Egg
KjernestoffI emnet om egg vil du få kjennskap til eggets næringsinnhold, tilberedningsmetoder og egenskaper i matlagingen.
Kjøtt
KjernestoffNorge har lange tradisjoner med slakting og bearbeiding av kjøtt fra råvare til produkt. Av kjøtt får vi flere viktige næringsstoffer som kroppen trenger.
Fjærfe
KjernestoffUnder betegnelsen fjærfe finner vi kalkun og kylling, som regnes for å være de sunneste kjøttsortene våre.
Grønnsaker, frukt og bær
KjernestoffGrønnsaker, frukt og bær har en bred anvendelse og benyttes både varme og kalde til alle måltider. De gir oss også en betydelig helseeffekt.
Fisk
KjernestoffFisk er nøytralt på smak og kan derfor brukes i mange retter med ulikt tilbehør, og til alle måltider i løpet av dagen.
Skalldyr og bløtdyr
KjernestoffNorge er kjent for å ha friske og gode gode skall- og bløtdyr, og vi har kanskje verdens beste råvarer.
Korn og mel
KjernestoffKorn dyrkes over hele verden og er en viktig næringskilde. I Norge dyrkes det mest hvete, bygg, havre og rug.
Poteter
KjernestoffPoteten er en anvendelig råvare som kan brukes til det meste, og den er fortsatt det mest populære metningsgarnityret i Skandinavia.
Pasta
KjernestoffPasta er en melbasert deig som kokes eller dampes i vann. Den er enkel å tilberede og har mange variasjoner i farge, smak og konsistens.
Ris
KjernestoffI dette emnet vil du lære om ris og de mest brukte tilberedningsmetodene, næringsinnhold og råd om forbruk.
Fett og fettstoffer
KjernestoffI dette emnet vil du få god kjennskap til de ulike fetttypene og hva de best egner seg til i matlagingen.
Krydder og smaksstoffer
KjernestoffKrydder og smaksstoffer brukes for å forsterke råvarenes smak, konservering og konsistens.
Læringsressurser
Råvarer
Fagstoff
Råvarer i januar
KjernestoffRåvarer i februar
KjernestoffRåvarer i mars
KjernestoffRåvarer i april
KjernestoffRåvarer i mai
KjernestoffRåvarer i juni
KjernestoffRåvarer i juli
KjernestoffRåvarer i august
KjernestoffRåvarer i september
KjernestoffRåvarer i oktober
KjernestoffRåvarer i november
KjernestoffRåvarer i desember
Kjernestoff