1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. Yrker i bransjenChevronRight
  4. ButikkslakterChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Butikkslakter

Butikkslakteren har ansvar for kjøttproduktene i ferskvareavdelinger og kjøttforretninger. Kunnskap om kundebehandling og salg er derfor like viktig som kunnskap om kjøttproduktene.

Butikkslakter. Foto.

Hva gjør en butikkslakter?

Butikkslakteren arbeider i det viktige sisteleddet, hvor kjøttvarene overtas av forbrukeren. Butikkslakteren skal være kundens rådgiver. Butikkslakterfaget kan også omfatte ferdigmat, fisk, ost, grønt og bakervarer, med fokus på salg og kundebehandling. Økonomi og markedsføring er også viktige elementer i faget.

Butikkslakteren er kjøttbransjens ansikt mot kunden, og han/hun må derfor ha inngående kunnskap om hele verdikjeden fra bås til bord. Spørsmål knyttet til etisk kjøttproduksjon, religion, helse, ernæring og tilsetningsstoffer i matvarer må kunne behandles på en faglig god måte.

Sentrale arbeidsoppgaver:

  • produsere varme og kalde retter for salg
  • produsere ulike typer koldtbord og anretninger til cateringvirksomhet
  • grovdeling og finstykking av ulike typer kjøtt
  • pakking og framsetting av varene i disk
  • mottak av varer og varebestilling
  • kundebehandling og salg
  • bruk og vedlikehold av maskiner og utstyr

Hvor kan jeg jobbe?

Jobbmulighetene som faglært er store, både i dagligvareforretninger og i spesialforretninger, samt innenfor catering og produksjon av ferdigmat. I dagligvarebutikkene omfatter vareutvalget i tillegg til kjøtt og kjøttprodukter både sjømat, frukt og grønt, bakerprodukter, ost og melkeprodukter.

En dyktig butikkslakter:

  • liker å jobbe med mennesker
  • er god på kommunikasjon
  • er innstilt på å yte service
  • har god kunnskap om råstoffene og hvordan de kan bearbeides
  • arbeider hygenisk og nøyaktig
  • har sans for økonomi og markedsføring


Mer informasjon om yrket finner du på:

Vil bli butikkslakter

Butikkslakter på utdanning.no

Læringsressurser

Yrker i bransjen

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter