1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. Yrker i bransjenChevronRight
  4. KokkChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Kokk

Kokkfaget er et internasjonalt fag som stadig forandrer seg gjennom tilførsel av nye råvarer og nye impulser fra hele verden. Kokken, som fagarbeider, skal kunne tilberede mat for alle typer mennesker og anledninger, i henhold til nasjonale og internasjonale tradisjoner og trender.

En kvinnelig kokk på et kjøkken. Foto.

Hva gjør en kokk?

Som ferdigutdannet kokk vil du kunne jobbe med mat på en rekke forskjellige steder. Foruten å tilberede nydelig mat må du kunne mye om planlegging, innkjøp, lagring, produksjon, kvalitetssikring, presentasjon og økonomi. Du må selvfølgelig også være i stand til å kommunisere med kolleger og gjester for å sikre at maten du lager fører til at gjestene trives og ønsker å oppleve kokekunstene dine igjen.

Sentrale arbeidsoppgaver:

  • komponere retter og menyer i henhold til gjestenes ønsker og behov
  • lage mat til ulike anledninger, både hverdag, fest og ved spesielle behov
  • benytte ulike typer råvarer og tilberedningsmetoder
  • planlegge innkjøp og foreta prisberegninger
  • anrette og presentere mat
  • renhold og produksjonhygiene

Hvor kan jeg jobbe?

Arbeidsplassene som kokk er knyttet til kjøkkener på serveringssteder innenfor alt fra hurtigmat til gourmetrestauranter, fra hoteller og andre overnattingsbedrifter, turistskip, borerigger, handelsskip og fiskefartøyer til ferskvareavdelinger i dagligvarebutikker.

En dyktig kokk:

  • er glad i å lage mat
  • er kreativ og har estetisk sans
  • jobber godt under press
  • har gode kommunikasjonsevner og jobber godt i team
  • har god personlig hygiene
  • er serviceorientert

Mer informasjon om yrket finner du på:

Vil bli kokk

Kokk på utdanning.no

Læringsressurser

Yrker i bransjen

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter