1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. Yrker i bransjenChevronRight
  4. InstitusjonskokkChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Institusjonskokk

Institusjonskokkfaget bygger på husholdningsskolenes kultur og tradisjoner. Der ble det lagt vekt på matens betydning for befolkningens helse, riktig utnytting av ressursene og bruk og bevaring av lokale og nasjonale mattradisjoner.

Kokke arbeider over gryte på kjøkkenet. Foto.

Institusjonskokken har en viktig oppgave i å bidra til å redusere kostholdsrelaterte helseskader gjennom informasjons- og veiledningsarbeid.

Hva gjør en institusjonskokk?

Som institusjonskokk vil du ivareta matomsorgen for personer som av ulike årsaker, for kortere eller lengre tid, ikke kan ha ansvaret for sitt eget matstell. Du skal kunne planlegge, produsere, distribuere og framby alle måltider en person trenger i løpet av et døgn. Mattilbudet skal oppfylle gjeldende ernæringsmessige kriterier, offentlige retningslinjer og den enkeltes behov. Du skal være i stand til å lage mat som gir positive opplevelser, til både friske og syke.

Sentrale arbeidsoppgaver:

  • komponere retter og menyer i henhold til offentlige retningslinjer
  • ta hensyn til ulike dietter og spesialkoster
  • produksjon av varm og kald mat i store kvanta
  • benytte ulike typer råvarer og tilberedningsmetoder
  • produksjon og distribusjon av alle måltider som inngår i heldøgsforpleining
  • bruk og vedlikehold av maskiner og utstyr
  • ha et godt renhold og en god produksjonshygiene

Hvor kan jeg jobbe?

Som institusjonskokk kan du jobbe innenfor flere deler av helse- og omsorgssektoren. Til sjøs, offshore, i forsvaret og på internat. Faget stiller strenge krav til generell forståelse for alle aspekter av matlagingen.

En dyktig institusjonskokk:

  • er glad i å lage mat
  • er gjerne kreativ og har estetisk sans
  • jobber effektivt og planmessig
  • har gode kommunikasjonsevner og jobber godt i team
  • har god kontroll på kostnadene
  • har god forståelse for matens ernæringsmessige betydning

Mer informasjon om yrket finner du på:

Vil bli institusjonskokk

Institusjonskokk på utdanning.no

Læringsressurser

Yrker i bransjen

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter