Hopp til innhold

  1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. Yrker i bransjenChevronRight
  4. KonditorChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Konditor

En god konditor får utløp for sine kunstneriske evner ved å forme og skape fantastiske godsaker, med fullt fokus på nydelige smaker og uovertruffen estetikk.

En konditor legger ut konfekt i disken. Foto.

Yrket har røtter helt tilbake til bibelsk tid, men konditoren er likevel moderne, nysgjerrig og alltid på jakt etter å lage nye, spennende kreasjoner.

Hva gjør en konditor?

Som konditor vil du, i likhet med mange andre tradisjonsrike yrker, være nødt til å beherske klassiske og utprøvde teknikker. Du skal også forholde deg til moderne utstyr, strenge hygienekrav og delikate råvarer. Du må være i stand til å utnytte råvarene på en økonomisk forsvarlig måte og sette sammen lekre utstillinger av ferdige varer.

Konditoren lager også dekor og figurer i marsipan, sukker og sjokolade. Alt skal formes, pyntes og dekoreres pent, og en konditor må derfor være nøyaktig og litt kunstnerisk anlagt. Arbeidet består både i håndverk og maskinell produksjon.

Sentrale arbeidsoppgaver:

  • produksjon av kaker og søte bakverk
  • produksjon av kremer, glasurer og konfekt
  • bruk og vedlikehold av maskiner og utstyr
  • bruk av både nye og tradisjonelle tilberedningsmetoder
  • utvikle og tilpasse oppskrifter

Hvor kan jeg jobbe?

Som konditor kan du jobbe i spesialforretninger, bakerier, ved storkjøkken og i restauranter. Konditorfaget har lange tradisjoner gjennom påvirkning fra Europa, og faget har fått større utfordringer og betydning i tråd med velstandsutviklingen og globaliseringen i samfunnet. Stadig åpnere grenser, og større påvirkning fra utlandet fører til at konditoren må være i stand til å hente internasjonale impulser, uten å miste grepet om gamle nasjonale tradisjoner.

En dyktig konditor:

  • er kreativ og har god fantasi
  • har sans for form og farge
  • arbeider nøyaktig og hygenisk
  • har god kunnskap om råvarene
  • har et godt håndlag

Mer informasjon om yrket finner du på:

www.baker.no

Vil-bli-konditor

Læringsressurser

Yrker i bransjen

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter