En god konditor får utløp for sine kunstneriske evner ved å forme og skape fantastiske godsaker, med fullt fokus på nydelige smaker og uovertruffen estetikk.

Yrket har røtter helt tilbake til bibelsk tid, men konditoren er likevel moderne, nysgjerrig og alltid på jakt etter å lage nye, spennende kreasjoner.
Hva gjør en konditor?
Som konditor vil du, i likhet med mange andre tradisjonsrike yrker, være nødt til å beherske klassiske og utprøvde teknikker. Du skal også forholde deg til moderne utstyr, strenge hygienekrav og delikate råvarer. Du må være i stand til å utnytte råvarene på en økonomisk forsvarlig måte og sette sammen lekre utstillinger av ferdige varer.
Konditoren lager også dekor og figurer i marsipan, sukker og sjokolade. Alt skal formes, pyntes og dekoreres pent, og en konditor må derfor være nøyaktig og litt kunstnerisk anlagt. Arbeidet består både i håndverk og maskinell produksjon.
Sentrale arbeidsoppgaver:
- produksjon av kaker og søte bakverk
- produksjon av kremer, glasurer og konfekt
- bruk og vedlikehold av maskiner og utstyr
- bruk av både nye og tradisjonelle tilberedningsmetoder
- utvikle og tilpasse oppskrifter
Hvor kan jeg jobbe?
Som konditor kan du jobbe i spesialforretninger, bakerier, ved storkjøkken og i restauranter. Konditorfaget har lange tradisjoner gjennom påvirkning fra Europa, og faget har fått større utfordringer og betydning i tråd med velstandsutviklingen og globaliseringen i samfunnet. Stadig åpnere grenser, og større påvirkning fra utlandet fører til at konditoren må være i stand til å hente internasjonale impulser, uten å miste grepet om gamle nasjonale tradisjoner.
En dyktig konditor:
- er kreativ og har god fantasi
- har sans for form og farge
- arbeider nøyaktig og hygenisk
- har god kunnskap om råvarene
- har et godt håndlag
Mer informasjon om yrket finner du på:
Læringsressurser
Yrker i bransjen
Fagstoff
Innføring i de ulike bransjer og yrker
KjernestoffDet å være profesjonell yrkesutøver
KjernestoffFaguttrykk
KjernestoffServitør
KjernestoffServitørfaget
KjernestoffKokk
Kjernestoff- Kjernestoff
KonditorDu er her
Baker
KjernestoffSlakter
KjernestoffPølsemaker
KjernestoffKjøttskjærer
KjernestoffButikkslakter
KjernestoffSjømathandler
KjernestoffErnæringskokk
KjernestoffFagarbeider i sjømatindustrien
KjernestoffFagarbeider i industriell matproduksjon
KjernestoffBakerens eget språk
KjernestoffServitør
KjernestoffKokk
KjernestoffYrkesporttrett: Baker
KjernestoffYrkesportrett: Konditor
KjernestoffPølsemaker
KjernestoffKjøttskjærer
KjernestoffYrkesportrett: Butikkslakter
KjernestoffPåskelam
KjernestoffFiskehandler
KjernestoffErnæringskokk
KjernestoffFagarbeider i sjømatindustrien
KjernestoffIndustriell matproduksjon
KjernestoffKokkeelever i London
Kjernestoff