Hopp til innhold

  1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. BakerChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Baker

Bakerfaget er et av verdens eldste håndverk, og i stadig utvikling. Som fremtidens baker må du kunne beherske den nyeste teknologien, samtidig som du utviser godt håndlag av den gamle skolen.

Baker med brød. Foto.

Fakta:

Yrkesbetegnelse:

Baker med svennebrev

Utdanning:

Vg1 restaurant- og matfag
Vg2 baker og konditor
Vg3 bakerfaget (opplæring i bedrift – 2 år)

Eventuell videreutdanning:

Mesterutdanning, fagskole, generell studiekompetanse, høyskole, universiteter, diplombakerutdanning

Hva gjør en baker?

Som ferdigutdannet baker vil du være i stand til å forvandle en tilsynelatende uformelig gjærdeig til de nydeligste brød, boller, rundstykker, bagels eller pizzabunner. Bakeren har også ansvaret for Wienerbakst, som wienerbrød og kringler. Noen bakere velger å spesialisere seg i industribakeri og styrer store automatiserte produksjonslinjer, mens andre velger mindre håndverksbakerier og også å lære litt om kaker.

Som de fleste andre næringer er bakerfaget i stadig forandring, og det gjelder å holde følge med både norske og utenlandske trender og nyvinninger. I et samfunn som i stadig økende grad fokuserer på sunnhet og kosthold vil det også bli din utfordring å lage velsmakende produkter, med riktig sammensetning av nødvendige næringsstoffer, både i forhold til helse og ikke minst god smak.

Sentrale arbeidsoppgaver:

  • produsere ulike typer brød, kaker og annen gjærbakst
  • lage bakverk etter både tradisjonelle og nye oppskrifter
  • rengjøre og vedlikeholde utstyret
  • tilpasse og utvikle oppskrifter

Hvor kan jeg jobbe?

Som baker vil du kunne jobbe i store industribakeri, med avansert utstyr og produksjon i stor skala, eller i ditt "lokale bakeri på hjørnet". Det er også mulig å få jobb innenfor hotell- og restaurantnæringen.

En dyktig baker:

  • har interesse for gjærdeig og andre deiger
  • har god kunnskap om råvarene og hvordan de virker på baksten
  • jobber strukturert, effektivt og nøyaktig
  • evner å se kundenes behov og ønsker

Mer informasjon om yrket

Les om bakeryrket på vilbli.no.

Les om bakeryrket på bakeri.net.