Hopp til innhold

  1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. Tilberedning og produksjonChevronRight
  4. Bærekraftig produksjonChevronRight
  5. Økologisk melk og meieriprodukterChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Økologisk melk og meieriprodukter

Økologisk melk, rømme, ost og smør kommer fra kyr på økologiske gårder. Melken hentes og håndteres atskilt fra vanlig melk på meieriet, og emballasjen merkes med Ø-merket for at du som forbruker skal finne produktene i butikken.

Økologisk melk. Foto

Produksjonen av melk i det økologiske landbruket kjennetegnes av høye krav til dyrevelferd og miljøvern. Fôret blir dyrket helt uten kunstgjødsel og kjemisk-syntetiske sprøytemidler. Det gjør at avlingene er noe lavere i økologisk enn i konvensjonell drift. Dette er en av grunnene til at utsalgsprisen i butikk er høyere for økologisk melk og andre melkeprodukter enn for tilsvarende konvensjonelle produkter.

Økologisk og vanlig melk like sunn?

Er økologisk melk sunnere enn konvensjonell melk? Det forskes mye på dette, men mer i utlandet enn i Norge. Det gjelder å holde tungen rett i munnen når man skal vurdere om resultatene er generaliserbare til norske forhold.

Lite forskjell på de viktigste næringsstoffene

Mange studier i andre land enn de skandinaviske landene har funnet høyere innhold av alfa-linolensyre (forstadium til omega-3-fettsyre), linolsyre (essensiell fettsyre), vitamin E, betakaroten og en større forskjell mellom flerumettet og enumettet fett i økologisk melk i forhold til konvensjonell. Det er ikke funnet forskjeller i innhold av kalsium, vitamin B2 (riboflavin), vitamin B12 eller sink. Melk er en mye viktigere kilde til kalsium, B2 og B12 enn til alfa-linolensyre, vitamin E og betakaroten, derfor har disse forskjellene lite å si for helsen vår.

Til tross for de forskjellene man har funnet i disse studiene, har både britiske og amerikanske forskere gjort helhetsvurderinger som konkluderer med at økologisk melk ikke er sunnere enn annen melk. Selv om økologisk melk inneholder mer av en spesiell omega-3-fettsyre enn vanlig melk, er det ukjent om den omdannes til de lange omega-3-fettsyrene som vi blant annet finner i fisk. Og det er de langkjedete omega-3-fettsyrene som har vist seg å ha helseeffekt i forhold til hjerte- og karsykdom.

Kuer har sommerferie utendørs i Norge

Kuer som står på bås i Norge, er pålagt «utendørs sommerferie» med beiting minst 8 uker i året. Kuer i økologisk landbruk har krav på tilgang til beiter i hele beitesesongen og skal luftes så lenge været tillater det. Ifølge regelverket kan det dermed være en forskjell på hvor mye kuer i konvensjonelt og økologisk landbruk er ute i løpet av sommeren. I praksis er denne forskjellen mye mindre, om noen, fordi også bøndene som driver konvensjonelt lar kuene beite ute så lenge det er mulig. Det er for eksempel vanlig at kuer i østlandsområdet beiter ute fra mai til oktober. Dermed er det sannsynligvis ikke stor forskjell på hvor lenge kuene beiter ute, uansett produksjonsmåte.

Norske kuer spiser gress og kløver

På samme måte som de svenske kuene, spiser norske kuer mest gress, kløver og grovfôr. Det er svært uvanlig at de får maisfôr. Vi kan dermed regne med at det i Norge er liten forskjell på økologisk melk og konvensjonell melk når det gjelder næringsinnhold, og at eventuelle forskjeller heller skyldes ulike driftsforhold, beliggenhet, osv, enn produksjonsmetoden.

Økologisk mat er kortreist

Om det ikke er forskjell på næringsinnholdet i økologiske og konvensjonelle matvarer, vil det for mange være andre grunner til å velge økologisk, som for eksempel hensynet til miljøet og at maten er kortreist.

Læringsressurser

Bærekraftig produksjon