Hopp til innhold

  1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. Tilberedning og produksjonChevronRight
  4. Kraft og jevningChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Kraft og jevning

Kraft er en vannaktig væske som kan kokes på nesten alle typer bein og avskjær fra kjøtt, fisk, skalldyr og grønnsaker. Vi har i hovedsak to typer krafter, brune og lyse.

Fire øser med kraft. Foto.

Fremgangsmåte og koketid avhenger av størrelsen på dyret og hvilken råvare som er brukt. I denne sammenhengen vil du bli kjent med uttrykkene «de fire store» og «bouquet garni». Dersom vi skal tykne en kraft for å lage saus eller suppe, kan vi bruke en jevning. Det finnes ulike typer med ulike egenskaper.

I dette emnet lærer du om inndelingen av kraft og jevninger, og du får en innføring i de grunnleggende prinsippene i de ulike kategoriene.

Læringsressurser

Kraft og jevning