Hopp til innhold

  1. Home
  2. Transport og logistikkChevronRight
  3. PassasjerterminalerChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Passasjerterminaler

Her lærer du hvordan du bør opptre i omgang med passasjerer på en passasjerterminal.

Mange mennesker på jernbaneterminal. foto.
Jernbaneterminal

En passasjerterminaler et anlegg der passasjerer går på, av eller bytter transportmiddel. Definisjonen omfatter mange ulike terminaltyper. Denne tabellen viser noen:

Terminaltype
Sentrumsterminal for busserEnkel gateterminal med eller uten leskur. Passasjerene på slike terminaler er stort sett selvhjulpne og betjener seg selv.
RegionbussterminalTerminal med venterom og mulighet for bagasjeoppbevaring for passasjerene, med tilgang til toalett og kanskje litt lett servering.
HurtigbåtterminalTerminal med venterom og mulighet for bagasjeoppbevaring for passasjerene, med tilgang til toalett og kanskje litt lett servering.
FlyterminalLufthavner er normalt bygd ut med en rekke funksjoner. Noen er lovpålagte, andre er ment som et servicetilbud til passasjerene.
JernbaneterminalSlike varierer fra lokale terminaler med selvbetjening til vår største terminal, Oslo Sentralstasjon.
Terminaler for internasjonal transportSlike terminaler vil ofte være tilrettelagt med passkontroll av passasjerer og tollkontroll av varene passasjerene har med seg. Internasjonale flyplassterminaler har i tillegg taxfree-butikker. Mange spør om hvor stor kvote de kan ta med seg lovlig inn i landet, og da må du være i stand til å svare.

Tabell: Noen passasjerterminaltyper

Du har tidligere lært om hvor viktig kroppsspråket er ved kundebehandling. Dette gjelder også i situasjoner der du står overfor passasjerer. Bruk derfor kroppsspråket aktivt når du står overfor en passasjer.

Flyterminal
Flyterminal

Læringsressurser

Passasjerterminaler