1. Home
  2. ReiselivChevronRight
  3. Bærekraftig reiselivChevronRight
  4. Bærekraftige produkterChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Bærekraftige produkter

Her skal vi se på hva som kreves av bærekraftige reiselivsprodukter, og hva bærekraftig praksis innebærer når vi er på reise.

En gruppe på sykkeltur i fjellet. Foto.

Bærekraftig utvikling av reiselivet

Reiselivsprodukter omfatter fire kategorier etter hva som skjer på en reise:

1. transport fra et sted til et annet

2. innkvartering, altså en seng å sove i

3. servering av mat og drikke

4. aktiviteter, altså besøk på severdigheter og attraksjoner og andre aktiviteter

Et reiselivsprodukt består av én eller flere av de fire kategoriene.

Miljøsertifisering

VisitNorway foretar miljøsertifisering av aktiviteter og overnattingssteder. På nettstedet deres finner du en oversikt over bærekraftige reisemål, som er miljøsertifisert under betegnelsen «Reis grønt». Det har gjort det enklere å reise «grønt» i Norge. Disse reisemålene tilfredsstiller strenge regler og retningslinjer for produksjon og håndtering av avfall, energiforbruk, transport, krav til underleverandører og bruk av kjemikalier. På siden finner du også “En guide til miljømerking i Norge”. De miljømerkene vi møter oftest i norsk reiselivsnæring, er Svanen, Miljøfyrtårn, ISO 14001 og Norsk Økoturisme.

Transport

Hvordan kan vi transportere personer på en økonomisk, sikker og miljøvennlig måte? Dette handler om tre forhold:

  • Transportmiddel: Velger vi bil, buss, båt, bane eller fly?
  • Økonomisk kjørestil: Hvordan kan vi redusere utslipp av miljøfiendtlige stoffer og partikler?
  • Ulykker: Hvordan kan vi hindre eller redusere ulykker med dødsfall og alvorlige skader?

Innkvartering

Hvordan kan hoteller og andre overnattingssteder bygges og drives miljøvennlig?

  • Bygningene kan bygges med miljøvennlige byggematerialer, solceller og vannbåren varme.
  • I daglig drift kan vi bruke lyspærer med lavt energibruk, utendørsbelysning som styres av sensorer eller tidsur og sparedusjer, sortere avfallet og redusere antall skift av sengetøy og håndklær.

Servering

Hvordan kan vi unngå eller redusere bruken av helse- og miljøskadelige produkter?

  • Unngå bruk av skadelige stoffer og råvarer, og erstatt dem med produkter som er mindre skadelige.
  • Behandle avfall i tråd med lover og forskrifter og levere næringsavfall til godkjent mottak, sette opp og tømme avfallsbeholdere i nærheten av salgsstedet, ikke brenne avfall i små ovner eller lignende.
  • Ha et retursystem for emballasje.

Aktiviteter

Hvordan kan vi få til bærekraftig utvikling, vedlikehold og drift av attraksjoner, severdigheter og andre turistaktiviteter?

  • Ta hensyn til naturen ved utvikling av attraksjonen og de nære omgivelsene.
  • Styrk økonomien og livskvaliteten til lokalbefolkningen.
  • Unngå unødvendig slitasje på severdighetene.
  • Sørg for trygg og miljøvennlig transport til attraksjonen.

Læringsressurser

Bærekraftig reiseliv