Hopp til innhold

  1. Home
  2. ReiselivChevronRight
  3. ReiselivssegmenterChevronRight
  4. Turisme i Norge på 1800-talletChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Turisme i Norge på 1800-tallet

De første turistene som kom til Norge på 1800-tallet, var engelskmenn som oppsøkte villmarka – fjell og fjorder, jakt og fiske, fotturer og tindebestigning. Hvordan opplevde de det?

Utsikt over en fjord mot Kvikne Hotell, Balestrand med fjell som stiger opp bak. Foto.

Engelske turister

De første engelske turistene på 1800-tallet klatret i fjell, fisket, jaktet og gikk lange fotturer. I begynnelsen så nordmenn med undring på dette. Det oppsto et ordtak: «Anten er han spikande galen, elder so er han engelskmann».

Jakt, fiske og fjell

I 1880 kom det to unge engelskmenn for å gå over det eksotiske fjellriket The Jotunheim. Med ørretfiske, rypejakt og reinjakt levde de et fritt liv i fjellheimen. Historien er godt kjent fra reiseskildringen Tre i Norge ved to av dem – en vaskeekte klassiker for deg som er interessert i reiselitteratur.

I andre halvdel av 1800-tallet var Storbritannia selve Imperiet med stor I, mens Norge var Villmarka med stor V. Stadig flere representanter for Imperiet reiste på dristige ekspedisjoner i Villmarka, og ikke så rent få av dem skrev bøker om opplevelsene sine. Noen av disse bøkene er virkelige perler – klassiske reiseskildringer med spenstig jakt og fiske. Her kommer to av dem i en og samme pakke.

Møter Jo på Gjende

les mer

Bergen, sommeren 1859. Francis M. Wyndham ankommer i seilskute for å gjøre virkelighet av sin mangeårige drøm om et opphold i norske høyfjell. Drømmen fører han inn i Jotunheimen, der han møter budeier, reingjetere og selveste Jo Gjende.

Wyndham skildrer møtene med både mennesker og natur med respekt og beundring, iblandet britisk humor og passe doser vantro over hva disse nordmennene kan finne på. Det finnes flere grunner til at forfatteren har tatt turen over Nordsjøen. Jakt er en av dem. Han er en lidenskapelig jeger, og Norge har litt av hvert å by på. Jakt på så forskjellige arter som rype og bjørn omtales med stor innlevelse, men til sjuende og sist er reinsjakta den viktigste.

Wyndham tilbringer flere dager med Jo Gjende i bua hans ved Gjendin, og er full av beundring over den aldrende storjegeren. Men det var neppe legenden Gjende forfatteren hentet dette tipset fra: «Om vinteren på snøføre bør man ha på det fottøy som brukes av arktiske reisende: Et par store mokasiner og et stykke ullteppe viklet om føttene.»

Norge har i det hele tatt litt av hvert å by på, for eksempel flora, fauna og flatbrød. Christiania, derimot, er en helt uinteressant liten by.

Læringsressurser

Reiselivssegmenter