Hopp til innhold

  1. Home
  2. ReiselivChevronRight
  3. ReservasjonssystemerChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Reservere overnatting og spisested

Uansett hvor i verden vi reiser, gjør Internett det mulig å finne overnatting som er tilpasset den enkeltes ønsker og lommebok. Som reiselivsmedarbeider hjelper du kundene med å finne steder som passer deres behov og økonomi.

Kvinne på hotellrom. Foto.

Finne et sted å sove – i Norge

«Når aldri du unner deg rast eller ro, kan ingenting vokse og intet gro.» Slik skrev poeten Arne Paasche Aasen.

Et godt sted å sove er ikke bare en seng, men et sted med god atmosfære og hyggelige omgivelser. På reise innenlands finner vi varierte tilbud på Visit Norway: hotell, hytte, fyr, rorbu, camping, private rom eller en gård. Det reklameres med «Laveste priser – bredeste utvalg».

Rorbu – eksotisk og populært overnattingssted
Rorbu – eksotisk og populært overnattingssted

Svært mange finner selv informasjon om og bestiller overnatting og mer selv. Men mange foretrekker å bestille pakkereise hos en turoperatør eller et reisebyrå.

Tenk over

Oppgavene gir deg øvelse i å finne fram til overnattingssteder og spisesteder. Når du har gjort oppgavene, tenk deg at du er reiselivsmedarbeider og skal legge fram forslag for lignende opplegg for en kunde. Hva må du da tenke på og finne ut av?

Finne et sted å sove – i utlandet

Utenlands kan vi for eksempel bruke TripAdvisor, som gir anbefalinger for hoteller, feriesteder, vertshus, ferier, reisepakker, feriepakker, reiseguider og mye mer. Noen foretrekker å bestille hos en reiseoperatør eller direkte hos en hotellkjede. Mange kjeder har gunstige tilbud til faste gjester, turoperatører og turarrangører.

Noe godt å spise

Alle liker ikke samme mat. Et gammelt ordtak sier at «smaken er som baken, den er delt». Noen vil ha husmannskost. Andre foretrekker det franske kjøkken og leter etter restauranter som er anbefalt av eller har stjerner i Michelin-guiden.

Grefsenkollen restaurant
Grefsenkollen restaurant I Oslo er anbefalt i Michelin-guiden.

Noen skal ha «mors kjøttkaker» uansett hvor i verden de er. Andre ser etter lokale spesialiteter og kortreist mat. Ved å søke på TripAdvisor eller tilsvarende nettsteder kan vi skaffe oss oversikt over aktuelle spisesteder.

I Sverige og Norge brukes blant annet 2Book for å reservere plass på restauranter. Her kan vi bestille 24 timer i døgnet. Den som foretrekker å få maten levert på døra, kan for eksempel bestille via Just Eat.

Tenk etter

Som resepsjonist kan du bli bedt om å anbefale en restaurant eller reservere bord til noen av hotellgjestene. Hva må du spørre gjestene om? Og hva foretrekker de: lokale spesialiteter, husmannskost, fransk kjøkken, vegetarmat? Hva med prisklasse?

Pakkereiser

I stedet for å reservere transport, overnatting og spisested hver for oss, kan vi bestille alt samlet hos en reiseoperatør.

En pakkereise er et tilrettelagt arrangement som varer i mer enn 24 timer eller omfatter overnatting, som selges eller markedsføres til en samlet pris, og som inneholder minst to av følgende elementer:

  • transport
  • innkvartering som ikke bare er ledd i en transporttjeneste
  • andre turisttjenester som utgjør en vesentlig del av arrangementet, men som ikke er direkte knyttet til transport eller innkvartering

Kilde: pakkereiseloven

De mest populære pakkereisene går til Syden og til storbyer. De tre store reiseoperatørene er Apollo, StarTour og Ving. På nettstedene deres presentes ulike reisemål, hoteller og forskjellige typer service. Enkelt og greit kan vi finne fram til noe som passer.

Læringsressurser

Reservasjonssystemer