1. Home
  2. ReiselivChevronRight
  3. ReservasjonssystemerChevronRight
  4. Reservasjon på fly og båtChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Reservasjon på fly og båt

Flyselskapene var tidlig ute med internettbaserte reservasjonssystemer. En lavpriskalender gjør det enkelt å sammenlikne priser og finne de billigste billettene. Vi kan reservere plass på rutebåter og cruiseskip – innenlands og utenlands. Både flyselskaper og båtrederier selger også hotellrom, leiebil og andre reiselivsprodukter.

DFDS cruiseskip

Transporttilbud

Transport fra et sted til et annet er kjernen i en reise. Valg av transportmiddel avhenger blant annet av hvor og når vi skal reise. Generelt kan vi velge mellom fly, båt, buss, bane og bil.

Noen foretrekker å reise med ett bestemt selskap og bestiller direkte på selskapets nettsted.

Internett gir deg tilgang til globale reservasjonssystemer som selger over hele verden. Betalingen skjer med bankkort eller kredittkort.

Det er vanlig å gi pakketilbud ved samlet kjøp av transport og hotellrom, eventuelt leiebil. Pakkeprisen er som regel lavere enn om man kjøper de samme tjenestene enkeltvis.

Vi oppsummerer hva som kan bestilles via et reservasjonssystem for fly og båt:

  • billett
  • et bestemt sete, eventuelt sitteplass med ekstra beinplass på fly
  • servering ombord
  • hotellrom
  • leiebil
Flyplassen ved Las Palmas på Gran Canaria
Flyplassen ved Las Palmas på Gran Canaria

Fly

Lave priser og økt velstand har ført til sterk økning i flyreiser. Flyselskaper og turoperatører tilbyr reiser til storbyer og andre reisemål i Europa og fjerne himmelstrøk.

Vi kan reservere plass på fly direkte på Internett. Noen foretrekker å bestille hos et flyselskap de er vant til å reise med.

Vi kan spesifisere blant annet om vi bare godtar direktefly. Det er mulig å reservere seter og servering om bord. Noen flyselskaper tilbyr seter med ekstra beinplass mot tillegg i prisen.

Priser og avgangstider varierer sterkt. En lavpriskalender gjør det enkelt å finne de billige billettene.

Hvis vi ønsker å sammenlikne priser og avganger, kan vi bestille via en portal som representerer flere flyselskaper, for eksempel Finn.no – Reise

Eksempler på steder hvor du kan bestille flybilletter:

Båt er behagelig

Vi kan reservere plass på rutebåter og cruiseskip – innenlands og utenlands.

Innenlands er Hurtigruten populær. Den går i rutetrafikk langs kysten fra Bergen til Kirkenes og tilbyr også en rekke fjordcruise og turer til Antarktis, Grønland og Svalbard.

Fra Norge til utlandet går det mange rutebåter, blant annet fra Oslo, Larvik, Kristiansand, Stavanger og Bergen.

DFDS Seaways lokker med båtreise og cruise, blant annet for familien, barnebursdag og med faglig påfyll. I tillegg til billett kan du bestille middag, frokost og smaking på ulike sorter drikke.

I seinere år har det blitt populært å reise på cruise til Middelhavet, Karibia og fjernere strøk. Royal Caribbean er et norsk-amerikansk selskap med base i Miami, Florida. Vi kan reservere billett og lugar direkte fra båtselskaper eller via reiseoperatører. Utflukter og ulike spesialtilbud kan bestilles på forhånd.

Lenker:

Læringsressurser

Reservasjonssystemer