Hopp til innhold

  1. Home
  2. ReiselivChevronRight
  3. InformasjonskilderChevronRight
  4. BloggerChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagstoff

Blogger

Mange blogger om reiser de har vært på. Reiseblogger er som regel mer personlige enn artikler skrevet av reiselivsjournalister.

Forsiden til en reiseblogg på et nettbrett. Foto.

Blogg

Mange skriver blogger, og enda flere leser dem. En blogg er ifølge Wikipedia:

«... en type nettsted eller del av nettsted for publisering av såkalte blogginnlegg eller bloggposter som vanligvis skrives av en enkeltperson eller et fåtall personer.

Verbet å blogge betyr å skrive nye blogginnlegg eller moderere og svare på kommentarer som har innkommet til bloggen. En blogger er en person som er redaktør av en blogg eller bidrar med blogginnlegg, men er også navnet på en populær bloggapplikasjon.

Innleggene i en blogg sorteres i omvendt kronologisk rekkefølge slik at det siste innlegget automatisk legges øverst på forsiden. Forsiden inneholder et bestemt antall innlegg, og de overskytende eldre innleggene forflyttes automatisk ut av hovedsiden når nye innlegg publiseres.

Et kjennetegn ved blogger er at hver artikkel ofte har et kommentarfelt hvor lesere kan ha anledning til å skrive innlegg under artikkelen slik at kommentarene inngår i en diskusjonstråd. Tendensen til gruppediskusjon, lenking til hverandres blogger, og muligheten for at faste lesere kan abonnere på nye blogginnlegg fører til at blogger kategoriseres som et sosialt medium.

Fenomenet blogging startet i 1997 da en amerikaner publiserte daglige oppdateringer i en «weblogg» som han kalte det. Året etter ble «åpen dagbok» eller «Open diary» et verktøy stadig flere benyttet seg av. Våren 1999 gjorde en forfatter om «weblog» til «we blog» og ordet blogg ble raskt en del av dagligtalen. Nettstedet blogg.no åpnet i 2004, og rosablogging ble et faktum.»

Reiseblogger

Reiser er et av de mest typiske temaene for bloggere. Ved å blogge fra én eller flere reiser kan en lett få en rolle som ligger tett opp til reiselivsjournalistens, samtidig som en får del i andres erfaringer.

Reiseblogger er vanligvis personlige, også i måten restauranter og hotellopplevelser beskrives på. Ikke sjelden omtales ansatte ved navn med positive beskrivelser av faglig engasjement og god service.

Tenk over
Det er ikke sikkert at den informasjonen vi finner på en blogg, er korrekt. Det er ingen som har ansvar for å rette feil. En blogg vil dessuten være preget av bloggerens personlige meninger og erfaringer.

Læringsressurser

Informasjonskilder