Hopp til innhold

  1. Home
  2. ReiselivChevronRight
  3. SikkerhetChevronRight
  4. Opptreden på skadestedChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagstoff

Opptreden på skadested

Her skal vi si litt om opptreden på skadestedet, undersøkelser som må gjøres, noe om hjerte- og lungeredning og litt om fremmedlegemer i halsen.

En kvinne utfører førstehjelp på en mann. Foto.

Opptreden på skadested

Hvis en gjest eller kollega først skader seg, så sier erfaringene at dersom vi har tenkt over at det kan skje og så trenet på det, så er det betraktelig mer sannsynlig at vi klarer å reagere og handle korrekt.

Hva slags førstehjelpstiltak vi bør kunne, avhenger av hvor vi er, og hva slags aktiviteter vi skal utføre.

En brefører eller guide på topptur i de østerrikske Alpene må kunne langt mer om førstehjelp enn en resepsjonist på et hotell i sentrum av en storby. I storbyen kommer vi langt med grunnleggende kompetanse innenfor livreddende førstehjelp.

Befinner vi oss derimot i tett tåke på en fjelltopp og en deltaker brekker armen, må vi ha mer utfyllende kompetanse innenfor førstehjelp. Vi kan ikke bare lære oss førstehjelp gjennom å lese, vi må trene på det. Vi blir ikke flinke i førstehjelp ved bare å lese.

Undersøkelse

De første sekundene og minuttene etter en akutt skade eller sykdom er avgjørende for hvordan det skal gå med pasienten. Likevel er det viktig å bruke nok tid på undersøkelsene før vi starter førstehjelpen. Legg merke til at det er sjelden ambulansepersonell løper på skadestedet. De må beholde roen for å få oversikt, arbeide effektivt og tenke egensikkerhet. Mennesker i panikk arbeider sjelden effektivt.

Hjerte- og lungeredning (HLR) – Voksne

Å være trygg på hvordan vi utfører hjerte- og lungeredning (HLR) redder liv. Å våge å utføre HLR redder liv. Husk at pasienten ønsker at du forsøker. Tenk om det var du som ble akutt syk.

Fremmedlegemer i luftveiene

Det er viktig å skille situasjoner med fremmedlegeme i luftveiene fra for eksempel besvimelser, hjertestans, krampeanfall og andre tilstander som også kan gi plutselige pustevansker. Hvis pasienten er våken, spør derfor straks om han eller hun holder på å kveles.

På restauranter og i det private er det ofte slik at personer som setter fremmedlegemer i halsen, går på toalettet for ikke å forstyrre andre. Følg derfor etter personer som «setter noe i halsen», hvis de går fra bordet. Situasjonen kan raskt forverre seg og bli livstruende.

Læringsressurser

Sikkerhet

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter