1. Home
 2. SamfunnsfagChevronRight
 3. Arbeids- og næringslivChevronRight
 4. Å drive egen bedriftChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Å drive egen bedrift

Hvert år blir det etablert mellom 11 000 og 26 000 nye bedrifter i Norge. Mange av dem blir nedlagt etter forholdsvis kort tid, og noen har bare én ansatt. Andre vokser til store bedrifter med mange ansatte og har lang levetid.

Daglig leder Karen Dolva i selskapet No Isolation med en robot som kan hjelpe barn som er for syke til å være på skolen. Foto.

Felles for dem alle er at noen har fått en idé om å utvikle et produkt eller en tjeneste. Ideen kommer ofte når man ser noe som markedet kan trenge, og som andre ikke har tenkt på.

Det første du må gjøre, er å lage en forretningsplan. Forretningsplanen er en gjennomgang av de forskjellige sidene ved ideen og hvordan du har tenkt å sette den ut i livet. Denne planen vil hjelpe deg i prosessen fram til etableringen av en bedrift.

Det er fornuftig å lage et budsjett for dine egne inntekter og kostnader. Et slikt budsjett kan gjelde for neste måned eller for en lengre periode. Det er også fornuftig å følge med på hvordan det går underveis, og å gjøre opp status når perioden er over. Her skal vi lære å føre regnskap. Vi skal også se litt på sammenhengen mellom budsjett og regnskap, og vi skal lære om resultatregnskap og balanse.

Læringsressurser

Å drive egen bedrift

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Læringssti

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter

 • TasksAndActivitiesOppgaver og aktiviteter

  Quiz om Ungt Entreprenørskap og Ungdomsbedrifter

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff
 • TasksAndActivitiesOppgaver og aktiviteter

  Jeg, en gründer?

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff