Hopp til innhold

  1. Home
  2. Samfunnsfag YF Vg2ChevronRight
  3. Individ, samfunn og kulturChevronRight
  4. Personlig økonomi og forbrukChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Personlig økonomi og forbruk

Ordet økonomi kommer fra gresk og betyr «huslære». Økonomi dreier seg altså om husholdning – om nødvendige utgifter og om inntekter som er store nok til å dekke utgiftene. Når vi snakker om din personlige økonomi, handler det om inntekter, utgifter og sparing.

Mynter rundt en sparegris. Foto.

Utgiftene dine er de pengene du bruker på alt det du trenger i dagliglivet: Du skal ha et sted å bo, og du skal ha mat og klær. Du trenger også penger til å gjøre ting sammen med venner og til å pleie dine interesser. Noen har dessuten ansvar for andre, enten dyr eller mennesker, og da har de utgifter knyttet til dette i tillegg. Inntektene er de pengene du klarer å få inn i «kassen». Det kan være arbeidsinntekter, lommepenger eller gaver. Sparing er å sette til side penger til det du trenger på lang sikt, for eksempel egen leilighet.

Å ha kontroll med egen økonomi innebærer at du får pengene til å strekke til, slik at du kan kjøpe det du har bruk for. Når du skal planlegge økonomien din, kan du stille disse spørsmålene: Hvor mye penger trenger jeg? Hvor skal pengene komme fra? Hva har jeg bruk for å kjøpe? Hvor mye vil jeg spare?

Du har sikkert opplevd å kjøpe en vare for så å oppdage at du angrer, at varen ikke har forventet kvalitet, eller at den går i stykker. Som kunde er du beskyttet av tre ulike lover som gjelder kjøp av varer eller tjenester: forbrukerkjøpsloven, kjøpsloven og angrerettloven. Her skal vi se nærmere på hvordan reglene i disse lovene fungerer for deg som forbruker.

Læringsressurser

Personlig økonomi og forbruk

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?