Hopp til innhold

 1. Home
 2. Praktisk matematikkChevronRight
 3. ØkonomiChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Økonomi

Det er viktig å vurdere og holde orden på personlig økonomi. Dette emnet handler om lønn, skatt, kroneverdi, budsjett, regnskap, lån og sparing.

Når vi skal sammenlikne priser på en vare til forskjellige tider, må vi ta hensyn til hvordan priser på andre varer og tjenester har endret seg, og også hvordan lønnsutviklingen har vært. For å gjøre dette bruker vi prisindekser.

Dersom du går inn på en butikk i dag med én krone i lomma, er det ikke mye du får kjøpt. Dersom du derimot hadde gått inn i en butikk i 1970 med én krone i lomma, hadde du kunnet kjøpe litt. For eksempel kunne du kjøpt en krone-is! Altså har det vi kaller prisindeksen på is steget siden da, slik de fleste prisindekser har gjort siden syttitallet. Det betyr at konsumprisindeksen har steget. Samtidig har kroneverdien sunket. Ved hjelp av prisindekser og kroneverdi kan vi sammenlikne prisen på en vare fra forskjellige år og finne ut om varen reelt sett kostet mer det ene året enn det andre. Tilsvarende beregninger kan vi gjøre på lønn også. Det er her begrepet reallønn kommer inn.

Vi bruker gjerne et regneark på datamaskinen for å holde oversikten over økonomien vår. Regnearket kan legge sammen utgifter og inntekter for oss. Dersom vi for eksempel setter inn en ekstra utgift, vil regnearket oppdatere summen av utgifter automatisk. Vi kan raskt kopiere hele oppsettet fra måned til måned. Regneark kan også være greit å bruke i forbindelse med sparing og lån.

Læringsressurser

Økonomi

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Læringssti

SubjectEmne

Fagstoff

 • SubjectMaterialFagstoff

  Personlig økonomi

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff
 • SubjectMaterialFagstoff

  Kronekurs og valutamarkedet

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff
SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter

SubjectEmne

Ekstern læringsressurs

 • ExternalLearningResourceEksterne ressurser

  Spleiselaget, skatt og arbeidsliv for ungdom

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff
 • Det er ikke noe kjernestoff for ekstern læringsressurs.