Hopp til innhold

 1. Home
 2. Teknologi- og industrifagChevronRight
 3. KonstruksjonsteknikkChevronRight
 4. MateriallæreChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Materiallære

Kunnskapen om egenskaper til materialer og muligheter for bearbeiding og bruk av dem har gjennom århundrer vært grunnlaget for utvikling og framstilling av forskjellige konstruksjoner og produkter.

Hvordan brukes materialer i dag?

Metaller har spilt en viktig rolle for alle høykulturer som vi kjenner gjennom historien. De tidligste funnene av metaller var klumper av gull, og disse ble stort sett brukt til smykker.

Bronsealderen

Omkring år 2000 f.Kr. lærte folk i Asia å framstille kobber og tinn til en legering som fikk navnet bronse. Derav har vi navnet bronsealderen. Bronsen ble ikke ”oppdaget” i Norden før omkring år 1500 f.Kr.

Jernalderen

År 1500 f.Kr. ble det oppdaget at jern kunne smis og bearbeides, slik at det ble sterkere enn bronse. Da begynte jernalderen. En stadig utvikling av materialer og ikke minst bearbeidingsprosesser har hatt en avgjørende betydning for utviklingen i samfunnet.

Mange materialtyper

Eksempler på materialtyper er metaller, stål, tre, kompositt, plast, gummi, tekstil, hud, stein og glass. I dagens samfunn har vi lært oss å utnytte mange materialer – og ikke minst i bilproduksjonen har plast og lettmetaller overtatt mye av jernets plass. Men jern er fortsatt det viktigste bruksmaterialet vi har.

Emner

Materiallære

 • Metaller

  Metallene er den største gruppen av grunnstoffer. De leder varme og elektrisitet, både i fast og flytende tilstand.

 • Stål

  Stål er en smibar legering av jern og karbon og kan ha et bredt spekter av egenskaper avhengig av produksjonsprosess, varmebehandling og sammensetning.

 • Aluminium

  Aluminium − vår tids metall. Hvorfor er aluminium blitt så populært?

 • Tremateriale

  Tre er blant de eldste konstruksjonsmaterialene vi kjenner. Etter hvert som trevirke ble vanskeligere å få tak i, ble det erstattet av andre materialer.

 • Plastmateriale

  Plast er en fellesbetegnelse på en stor materialgruppe. De ulike typene plast har en rekke fellestrekk.

 • Kompositter er en blanding av ulike materialer. Blandingen gjør at produktet får bedre egenskaper.

 • Glassmaterialer

  Hva er glass egentlig, og hvordan brukes dette i dag? Vi vil her se nærmere på ulike typer glass og deres egenskaper og bruksområder.