Hopp til innhold

 1. Home
 2. Teknikk og industriell produksjonChevronRight
 3. ProduksjonsgangenChevronRight
 4. ProduksjonsprosesserChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagstoff

Produksjonsprosesser

Prosessoperatører eller reparatører må forstå produksjonsprosesser og ha kunnskaper og ferdigheter til å betjene og vedlikeholde produksjonsanlegget. Her får du noen filmeksempler fra industribedrifter i Norge. Disse vil gi deg innføring i en del produksjonsprosesser som viser hvordan ulike produkter framstilles.

Tekniker overvåker produsjon av kjemikalier. foto.
Tekniker overvåker produsjon av kjemikalier

Produksjon av papir

Filmen viser hvordan en bruker aktuelle styre- og reguleringsprinsipper i forbindelse med produksjon og pakking av papir.

Vi ser at hele produksjonsprosessen utføres automatisk fra papiret kommer inn i maskinen, til det er ferdig pakket i kartonger.

Produksjon av cellulose

I norske treforedlingsbedrifter finner vi en mer avansert teknologi. Her ser vi at råstoffet kommer som tømmer eller som flis fra andre sagbruk. Det hele barkes, males og kokes.

I selve produksjonen ser vi at avansert datateknologi overtar. En person styrer og regulerer hele prosessen fra et kontrollrom. Fra dette kontrollrommet har operatøren full kontroll med aktuelle produksjonsavsnitt. Vedkommende kan også gå inn i de ulike produksjonsavsnittene og foreta korreksjoner.

Produksjon og lakkering av en snøskuffe

Filmen viser hvordan en benytter automatiserte produksjonsprosesser for å lage en snøskuffe. Vi ser en stansemaskin, som består av et kraftig hydraulisk anlegg, som stanser og former snøskuffen ut fra en plate.

Vi ser også at en robot løfter snøskuffen fra en maskin til en annen maskin hvor den skal viderebehandles. Aktivering av de ulike funksjonene skjer via brytere, sensorer, fotoceller, ventiler mv. Roboter programmeres på forskjellige måter. Dette ser du på videoen.

Produksjon av rattstamme

På filmen ser du hvordan prosessen rundt produksjon av en rattaksel av aluminium til en personbil foregår. En slik produksjonsprosess består av en rekke produksjonsavsnitt som dels er automatiserte, men som også består av en rekke manuelle operasjoner. På grunn av store krav til det ferdige produktet ser vi at alle produksjonsavsnitt er en "vitenskap" som det ligger mye teknikk bak.

Vi ser også at toleransekravene til det ferdige produktet er store. All kontrollmåling foregår i automatiserte målemaskiner. Resultatet av alle bearbeidingsdata og målinger dokumenteres nøye. Dette er fordi at ved eventuelle feil på produktet skal en kunne "spore" årsaken.

Støping av hekkaggregat

Her ser du hvordan prosessen rundt støping av nedre vekselhus til et hekkaggregat foregår. Vekselhuset lages av sjøvannbestandig aluminium. Utgangsmaterialet er forlegerte aluminiumsbarrer som smeltes i en induksjonsovn.

Å betjene en smelteovn er et fag i seg selv. For å få rett kvalitet på metallet er det meget nøye metallurgiske prosedyrer som må følges. For å få de rette hulrommene på vekselhuset må en legge inn kjerner i bestemte posisjoner. Filmen viser litt om hvordan kjernene lages. Selve støpingen foregår i støpeformer med kokiller av stål.

Produksjon av propeller til skip

Filmen viser produksjonen av propeller til skip i Brunvoll AS. Brunvoll har utviklet seg til en topp moderne produksjonsbedrift som har spesialisert seg innen området manøvreringsteknologi for skip. Bedriften er solid forankret i lange tradisjoner i skipsutstyrsteknologi og har en kompetanse som bygger på erfaring over generasjoner.

Læringsressurser

Produksjonsgangen

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Ekstern læringsressurs

 • ExternalLearningResourceEksterne ressurser

  Produksjon av en Mercedes E-klasse fra start til slutt

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff
 • ExternalLearningResourceEksterne ressurser

  Hvordan Tesla Model S lages

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff
 • ExternalLearningResourceEksterne ressurser

  Audi Electric Motor Engine Factory

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff
 • Det er ikke noe kjernestoff for ekstern læringsressurs.