Hopp til innhold

  1. Home
  2. Teknikk og industriell produksjonChevronRight
  3. TegningsforståelseChevronRight
  4. MålestokkChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Målestokk

Man kan ikke alltid tegne en del i faktisk størrelse. Det er kanskje ikke plass til å tegne den på arket, eller kanskje er delen så liten at det blir vanskelig å se hva tegningen viser om den tegnes i faktisk størrelse? Målestokk oppgis som forholdet mellom tegnet og faktisk størrelse.

Målestokk

Tegning mot virkelighet

Å tegne i målestokk 1:2 vil si at tegningen er halvparten så stor som komponenten er i virkeligheten. Eller at en millimeter på tegningen er to i virkeligheten. Med målestokk 1:10 blir en mm på tegningen lik en cm i virkeligheten. Da blir det litt vanskelig å få vist små detaljer, da de blir så små på tegningen at de ikke vises.

Viktig informasjon

Tittelfeltet skal inneholde informasjon om hvilken målestokk man har tegnet i. Det skal også vise hvilken arkstørrelse som er brukt. Dersom man tegner i 1:1 på A4-størrelse, og skriver filen ut på et A3-ark, vil ikke målestokken stemme. Derfor er det viktig å vite både målestokk og arkstørrelse.

Utskrifter/ print

I en bedrift som arbeider profesjonelt med tegning, vil de ha mulighet til å printe tegninger helt opp i A0-størrelse. De vil også kunne skrive ut tegninger som er lengre enn std A0, ettersom arket blir levert på rull. Når man skal tegne meget store komponenter, er det en fordel å kunne printe på store ark. Da slipper man å forminske delen så mye på tegningen som man måtte ha gjort om man bare hadde A3-printer.

Flere målestokker

Selv om man tegner rissene i en liten målestokk, kan man tegne detaljer og snitt i større målestokk. Da må man oppgi hvilken målestokk detaljen eller snittet er tegnet i.

Å tegne i målestokk 2:1 vil si at man tegner komponenten i dobbel størrelse. Mange mekaniske komponenter er så små at man må forstørre dem litt når man tegner. Men ikke overdriv forstørrelsen bare for å fylle arket. Det ser unaturlig ut å fylle et A3-ark med tegningen av en liten skrue!

Læringsressurser

Tegningsforståelse