Hopp til innhold

 1. Home
 2. Teknikk og industriell produksjonChevronRight
 3. TeknikkChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Teknikk

I alle de tekniske yrkene må vi ha kunnskap om maskiner og ulike typer redskap. Både utstyr, maskiner og bygninger trenger ettersyn og vedlikehold. I dette emnet lærer du de grunnleggende ferdighetene innenfor teknikkens verden.

Mekaniker holder en skiftenøkkel og får tommel opp. Foto.

Emner

Teknikk

 • Organisk kjemi

  Siden det finnes så mange typer organiske molekyler, deler vi dem inn i en rekke ulike grupper. Vi skal her se på noen få av disse gruppene.

 • Nå skal vi se på ulike typer utstyr som brukes til å forflytte gasser og væsker.

 • Varmetransport

  For å få en bilmotor til å gå best mulig er det viktig å ha akkurat riktig temperatur på drivstoffet, innsugingslufta, sylinderen og smøreoljen.

 • Å kontrollere en kjemisk prosess er å påvirke de fysiske og kjemiske fenomenene som bestemmer prosessens forløp.

 • PID-regulator

  En PID-regulator er en type kontinuerlig regulator. Den gjør altså justeringer i pådraget hele tiden. Justeringene kan gjøres i små gradvise steg, og ikke bare enten av eller på. For å få til dette må man også ha et pådragsorgan som kan justeres i små steg. Det hjelper for eksempel ikke å sette en PID-regulator på en panelovn dersom ovnen bare kan være enten av eller på!

 • Kjemi

  Hvorfor er det slik at man kan blande to stoffer, og så få dannet et helt nytt stoff? Kjemi er læren om stoffenes oppbygning, egenskaper og reaksjoner.