Hopp til innhold

Fagstoff

Fakta om doping

Verdens antidopingbyrå har laget en liste over forbudte prestasjonsfremmende stoffer. Dersom du bruker medikamenter som står på denne lista, doper du deg.
Sprøyte og piller
Åpne bilde i et nytt vindu

Verdens antidopingbyrå har laget en liste over forbudte prestasjonsfremmende stoffer. Dersom du bruker medikamenter som står på denne lista, doper du deg.

ANABOLE STEROIDER: Syntetisk derivat av testosteron. Gir svært alvorlige fysiske og psykiske bivirkninger som hjerte- og karsykdom, leverskader, depresjoner og psykoser. Sosiale bivirkninger, som økt kriminalitet, er også relativt vanlig.

VEKSTHORMONER: Produseres i hypofysen, kan tas for å øke muskelmassen. Samtidig vokser de indre organene i kroppen. Stoffskiftesykdom, kreft og diabetes er typiske bieffekter.

INSULIN: Blir brukt som diabetesmedisin. Som doping øker insulin muskelmassen i kroppen, som kan gi livstruende bivirkninger.

STIMULERENDE MIDLER: Kokain, amfetamin og efedrin skal gi større utholdenhet. Avhengighet, hjertesykdom og psykiske forstyrrelser er noen av bivirkningene.

BLODDOPING: Teknikk for å øke den oksygentransporterende kapasiteten i blodet for slik å øke utholdenheten. Man tapper enten av utøverens eget blod for å skille ut de røde blodlegemene og spare dem til konkurranse, eller man tapper fra annen persons blod. Innføring av blodprofiler er en del av tiltakene som skal begrense omfanget. Blodpropp og overføring av smittsomme sykdommer er noe av det bloddoperne risikerer. Bruk av EPO kan ha den samme effekten.

BETABLOKKERE: Brukes til behandling av hjerte- og karlidelser. Som doping blir disse brukt for å redusere uro og skjelvinger i prestasjonsidrett.

Mer info: Dopingtelefonen (tlf. 800 50 200) og www.antidoping.no
Kilde: Antidoping Norge

Se også: Slik testes utøverne for doping

CC BY-NC-SASkrevet av Inga Ragnhild Holst og NTB.
Sist faglig oppdatert 22.01.2019

Læringsressurser

Uheldige sider ved trening