Hopp til innhold

 1. Home
 2. KroppsøvingChevronRight
 3. Uheldige sider ved treningChevronRight
 4. Tidenes juksemakerChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Tidenes juksemaker

Lance Armstrong, en av idrettens mest beundrede, hyllede og anerkjente legende er avslørt som tidenes juksemaker. Dessverre er han langt fra den eneste som jukser seg til bedre resultater.

Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) fratar Lance Armstrong samtlige sju Tour de France-seirer (1999-2005). UCI-president Pat McQuaid slår fast at Armstrong har ingen plass i sykkelsporten.

Dette er saken:

 • Rapport utarbeidet av Det amerikanske antidopingbyrået (USADA) slår fast at Armstrong har tatt i bruk det mest omfattende dopingprogrammet noensinne for å vinne.
 • Tidligere proffsyklist Steffen Kjærgaard og ti hjelperyttere i US Postal Service har innrømmet dopingmisbruk.
 • Antidoping Norge håper idretten ville gå inn for kriminalisering av doping.

Det er ikke bare proffsyklister, som Steffen Kjærgaard og Lance Armstrong, som doper seg til bedre resultater. Også norske mosjonister gjør det. Nå går en rekke miljøer sammen om å få slutt på den farlige trenden. Les mer om tenåringer og treningsdop og fakta om doping.

Armstrongs endelige mageplask

Lance Armstrong

Den sportslige triumfferden til Lance Armstrong (41) er nå slettet en gang for alle.

Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) har fratatt amerikaneren samtlige sju Tour de France-seirer (1999-2005) og utestengt syklisten for livstid.

Kjærgaard innrømmer dopingmisbruk

Proffsyklisten Steffen Kjærgaard
Drømmen om å sykle Tour de France fikk Steffen Kjærgaard til å bli jukser etter at han ble profesjonell i danske Chicky World i 1998.

Tidligere sykkelproff Steffen Kjærgaard bekreftet på en pressekonferanse i Oslo i oktober 2012 at også han benyttet dopingmidler i sin karriere som proffsyklist.

– I snart 15 år har jeg holdt på en løgn. Det som har kommet fram de siste to uker gjennom USADAs offentliggjøring om US Postal har gjort at jeg har vært nødt til å ... dra fram min mørke løgn fra fortiden, sa Kjærgaard.

Han sa at han de to første årene av proffkarrieren, i TVM-laget, opplevde «et skittent game» han var uforberedt på etter tiden som amatør i Norge.

– Et stykke inn i 1998-sesongen tok jeg valget, at om jeg skulle være med på dette racet videre så var jeg nødt til å ta del på de premisser jeg følte at rådet i feltet. På eget initiativ gikk jeg da til anskaffelse av EPO, sa han.

2800 år med doping

Fra stryknin, dyrehjerter og brandy til laboratorieprodusert designerdop - i idrettens verden har det aldri skorta på oppfinnsomhet eller vilje til å jukse. Les fra gladiatorer, via Hitler, til Armstrong - 2800 år med doping

Oppgave 1

Drøft i klassen

 • Hvorfor brukes doping?
 • Hva har doping med fairplay å gjøre?
 • Hva kjennetegner dopingbruk?
 • Bør doping kriminaliseres?

Oppgave 2

Skriv en kronikk

Nyhetene flommer over av historier om dopingskandaler, kampfiksing, triksing med ventelister, forfalskning av vitnemål, skattesvindel, og trygdemisbruk. Har vi blitt et samfunn med juksemakere?

Skriv en tekst på cirka to A4-sider med utgangspunkt i bildeserien der du drøfter:

 • hvorfor noen idrettsutøvere og andre velger å jukse
 • hva som kan gjøres for å motvirke juksing innen idretten og i samfunnet generelt

Les mer om kronikk som sjanger og hvordan du skriver en kronikk.

Quiz: Hva vet du om doping?