Hopp til innhold

  1. Home
  2. KroppsøvingChevronRight
  3. Treningsplanlegging VG3ChevronRight
  4. TestingChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagstoff

Testing

En test er en standardisert øvelse som brukes til å måle prestasjoner i ulike sammenhenger. At testen er standardisert, betyr at testen gjennomføres på samme måte og under samme forhold hver gang. Like forhold gir grunnlag for å kunne sammenligne testresultatene fra gang til gang.

Mann jogger på en friidrettsbane. Foto.
Knut Inge Klepp, divisjondiresktør for Folkehelsen, tar Cooper-testen på idrettshøyskolens friidrettsbane. Den består i å løpe så langt man klarer på 12 minutter.
Stoppeklokke. Foto.
Du kan sammenligne testresultatet fra gang til gang.

Det er vanlig å snakke om generelle tester og spesifikke tester. Generelle tester måler sentrale fysiske egenskaper, som utholdenhet, spenst og hurtighet. Spesifikke tester er rettet mot en bestemt idrett eller aktivitet. De er gjerne utviklet lokalt og bruker utstyr og øvelser som er typiske for aktiviteten.Testing er en viktig del av treningsarbeidet. Tester skal være med på å regulere treningen og skape motivasjon. De brukes til å sjekke hvilket nivå du ligger på, og hvordan du utvikler deg gjennom treningen. Testresultatene gir grunnlaget for kapasitetsanalyser, styring av treningsintensitet og evaluering av treningen.For å få et best mulig resultat er det viktig å tilpasse treningen i forkant av testingen. Det er også vanlig å bruke samme type oppvarming før hver re-test.