Hopp til innhold

 1. Home
 2. KroppsøvingChevronRight
 3. IdretterChevronRight
 4. LangrennChevronRight
 5. Padling i friteknikkChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Padling i friteknikk

Padling er den mest asymmetriske teknikken, og kan for mange være den mest krevende når det gjelder å få beinarbeid, hoftearbeid og overkroppsarbeid til å fungere effektivt sammen. Det er i utgangspunktet en ren motbakketeknikk, men du kan også bruke padling i akselerasjonsfasen i rykk, når farten er relativt liten.

Beskrivelse av teknikken

Bruk aktive fraskyv med begge bein, ha like bra trykk når du skyver med "fribeinet" som med "hengbeinet". Slik unngår du at det stopper opp og ligner fiskebeinsteknikk. Prøv å gjøre padleteknikken så symmetrisk som mulig. Snu blikket, hofta og overkroppen mot skiretningen. Start sideforflyttingen i hoften i stedet for i overkroppen, det vil si: Unngå rotasjon og vridning, bare vend hele kroppen fra ski til ski. Dette krever både stabilitetsstyrke og veldig god kroppskontroll.

Spissing i kne og ankel er viktig. Ha foten under kroppen i nedsettet, slik at du kan starte skyvet direkte i nedsettet. Når du i tillegg klarer å holde jevnt trykk mot underlaget og fullføre skyvet, er det lettere å få skiene til å gli hele tiden, og holde den jevne flyten som er typisk for effektiv padling.

I lange løp og i moderat fart, er det viktig med høy posisjon og hofta godt framme. For å øke farten, må du som oftest gå litt dypere.

Stavnedsettet skjer samtidig med nedsettet av hengskien. Armer og bein langs kroppen skal være mest mulig i skiretningen. Padling i stor fart krever rask og bestemt armpendel fram. Armpendelen i padling bør være avspent, med lave skuldre. Det er en fordel å trene på å beherske begge hengsider. Hoppende padling er effektivt ved rykk og stor fart i bratte bakker.

Teknikkmomenter

 • aktive fraskyv med begge bein
 • snu kroppen mot skiretningen
 • unngå rotasjon
 • spissing i ankel og kne
 • jevnt trykk mot underlaget
 • hold jevn flyt

Læringsressurser

Langrenn

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff