1. Home
  2. KroppsøvingChevronRight
  3. IdretterChevronRight
  4. TurnChevronRight
  5. Lagkonkurranse med turnøvelserChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Lagkonkurranse med turnøvelser

Lagkonkurranser gir ekstra motivasjon og kan gjøre det morsommere å trene inn ulike øvelser. I denne konkurransen mellom gutter og jenter brukes turnøvelser.

Lagkonkurranse

Det er et stort engasjement i klassen, og det er liten tvil om at opplegget virker motiverende i denne gruppen. I tillegg får elevene trening i å opptre foran et publikum.

Videoen viser avslutningen på en periode med turn i aktivitetslære. I klasse 1IDA ved Grong videregående skole arrangeres det en lagkonkurranse mellom gutter og jenter. Den foregår gjennom hele skoleåret, med kamp annenhver uke. Temaet for kampene blir som regel satt opp på bakgrunn av hva de har gått gjennom i sine programfag. Stillingen før denne turnkampen var 9–5 til jentene. Guttene mente derfor at kun seier var godt nok for å kunne ta igjen jentene før sommerferien.

Konkurranseoppsett

Lagene fikk utdelt en liste med øvelser noen dager før kampen, slik at de kunne øve litt ekstra på disse elementene og fordele utøverne på de ulike oppgavene. I alle øvelser har deltakeren to forsøk, der beste forsøk er tellende. Hodestående og håndstående foregår med sikring, men deltakeren må selv holde balansen i angitt tid. Alle i klassen må stille i en øvelse, og ingen kan delta i mer enn to øvelser.

Konkurransen er en duell der det kåres en vinner i hver øvelse. Vinneren av øvelsene kunngjøres etter at alle utøverne har gjennomført sine forsøk i alle øvelser. Laget med flest seiere vinner kjønnskampen. Deltakerliste leveres inn rett før konkurransen starter, og lagene velger selv om de vil holde deltakerlisten hemmelig for motstanderen.

Vurderingsskjema

ØvelseUtøver jenteUtøver gutt

Hodestående

(5 sek)

Håndstående

(5 sek)

Hjul (3 stk.)
Rulle (3 stk.)
Tigerrulle (3 stk.)
Tomannsrulle (3stk.)
Hodestift (tjukkas)
Stiften (matte)
Nakkespretten
Håndstående til rulle
Hjul til rulle til tigerrulle
Håndstående til rulle til stift (matte)

Læringsressurser

Turn

SubjectEmne

Fagstoff