Hopp til innhold

  1. Home
  2. KroppsøvingChevronRight
  3. IdretterChevronRight
  4. TurnChevronRight
  5. TurnChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Turn

Turn er en idrett der du trenger både styrke, koordinasjon, spenst og bevegelighet. Turn består av mange ulike disipliner og øvelser, og man kan utføre mange av disse med ulike ferdighetsnivå. Mange av øvelsene krever lite utstyr og kan utøves direkte på gulvet eller på en enkel matte.

Turnjente på bom. Foto.

Beskrivelse av idretten

Turnjente viser frem frittstående. Foto.
I frittstående beveger turneren seg på gulvet. Både kvinner og menn konkurrerer i frittstående.

Turn er en av de idrettsgrener som i sum gir best treningsverdi i forhold til styrke, bevegelighet, spenst og koordinasjon.

Å være aktiv i turn bringer også med seg store fordeler ved utøvelse av andre idretter: Mangfoldighet er stikkordet.

Turn er beskrevet som en forbindelse mellom kunst og sport.

Kilde: Holmen Turn (ekstern)

Mange turnøvelser er slike vi kan kjenne igjen fra barns lek, som å hoppe bukk, stupe kråke, slå hjul og balansere. Å hoppe på trampoline er populært og kan også sies å være en form for turn. Turn omfatter også øvelser med musikk, blant annet rytmisk sportsgymnastikk. Turn kan utøves av alle, uansett ferdighetsnivå.

Turn som konkurranseidrett

Turn er en idrett med mer enn 25 millioner utøvere på verdensbasis. Apparatturn inngår i programmet i de olympiske leker, tradisjonelt med kvinneøvelsene skranke, frittstående, hopp og bom. Herreøvelsene er ringer, skranke, bøylehest, svingstang, frittstående og hopp. I tillegg konkurreres det i nyere øvelser som rytmisk gymnastikk, tumbling og trampett.

I denne filmen kan du se elever og lærere ved Drammen videregående skole utføre noen grunnleggende turnøvelser. I løpet av filmen viser de hvordan øvelsen utføres på korrekt måte, og de viser også noen av de mest vanlige feilene som gjøres.

De enkelte delene i turnvideoen er forlengs rulle, baklengs rulle, slå hjul, håndstående, araber og hodestående.

Læringsressurser

Turn

SubjectEmne

Fagstoff