Hopp til innhold

  1. Home
  2. KroppsøvingChevronRight
  3. IdretterChevronRight
  4. HåndballChevronRight
  5. Angrep og forsvar i håndballChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagstoff

Angrep og forsvar i håndball

I håndball vil du enten befinne deg i angrepsposisjon eller i forsvarsposisjon. Hvis du befinner deg på det laget som har ballen, kan vi si at du på en eller annen måte befinner deg i angrep. Når du ikke befinner deg i etablert forsvar eller i etablert angrep, er du i en kontringsposisjon (angrep) eller en returposisjon (forsvar).

Håndballkamp mellom Island og Frankrike. Foto.
Landskamp mellom Island og Frankrike i håndball-EM 2010. Róbert Gunnarsson kjemper mot Frankrikes Cédric Sorhaindo, Nikola Karab og Luc Abalo.

Når det gjelder angrep, skal vi her se nærmere på: pådrag, finter og kontringsspill. Når det gjelder forsvarspillet, skal vi se på: forsvarsstilling, støt og blokkering. Under vil du finne en kort beskrivelse av de nevnte teknikkene, og i lenkesamlingen ligger et utvalg øvelser du kan bruke i treningen.

Angrep

Angrepsspillet avhenger mye av hvor godt laget samarbeider, her må dere utnytte hverandres styrker, og hver posisjon er viktig for å bidra til best mulig skåringssituasjon. Det mest grunnleggende i angrep er å øke mulighetene til å skåre, det er da sentralt å være i bevegelse mot mål og motta ballen samtidig som du er på vei framover. Spillet videre blir da mye enklere å få til, så terp derfor ofte på å få bevegelse før ballmottak og samspill med andre spillere.

Pådrag

les mer

Poenget med pådrag er at du forflytter deg mot mål med ball. Forflytningen skal være en trussel mot forsvaret, vi sier at du skal ta et pådrag for å trekke på deg én eller to forsvarspillere.

I pådraget må du vurdere om du kan: (a) finte deg forbi forsvarspilleren, (b) skyte forbi forsvarspilleren eller (c) om du skal spille ballen videre til medspiller. Hvis du klarer å trekke på deg to forsvarspillere, er det lurt å spille ballen videre, slik at lagkameratene dine får et overtall mot de andre forsvarerne.

Med pådraget skal du forvirre forsvaret og skape ubalanse, hovedformålet er at forsvaret ikke skal kunne skjønne når skuddet kommer, da er sjansene for å få mål større.

Et godt pådrag går ut på å utfordre motstander til å tro at du skaper en fare for mål, slik at det ikke blir lett for forsvarerne å vite hvilken angriper som skal avslutte.

Etter at du eventuelt har sentret til en medspiller, som kalles viderespill av ball, rykker du tilbake til din opprinnelige posisjon i angrepet (eller justerer posisjonen din så den er mest hensiktsmessig i forhold til forsvaret).

Det stilles store krav til et godt viderespill: Motstanderne kan lett snappe ballen, sentringen videre må derfor være kjapp og presis. På samme måte må du være kjapp til å komme tilbake i riktig posisjon hvis ballen kommer tilbake til deg, slik at du kan ta et nytt godt pådrag mot mål.

Finter

les mer

Finter bruker du for å komme deg forbi forsvarerne og øke mulighetene dine til å skåre. Har du utført en god finte, trekker du ofte på deg to forsvarspillere, og da kan du sette angripende spillere på samme lag i bedre posisjoner.

Du foretar først et pådrag, deretter skal du få forsvaret til å tro at du skal gjøre noe helt annet enn det som følger. En finte er egentlig en handling hvor du lurer forsvarerne til å tro at du skal gjøre en ting, mens du gjør noe annet.

Du kan enten velge å bryte gjennom til høyre eller til venstre for forsvarsspilleren og så skyte selv, eller så kan du finte forbi forsvarerne og gi rom til en medspiller som kan få en skåringsmulighet.

Det finnes mange ulike typer finter, og for å bli en god håndballspiller vil det være fint å beherske flere varianter. Å lære seg god finteteknikk er ikke lett, det kreves god kroppsbeherskelse, øye−fot-koordinasjon, øye−hånd-koordinasjon, balanse, rytme, krafttilpassing, romorientering, justering i forhold til motspillerne og taktisk bedømmelse, men jo mer uforutsigbart spillet er, jo mer spennende blir aktiviteten.

Kontringsspill

les mer

Kontring er fasen i spillet hvor man løper fra forsvar til angrep, man angriper motstanderen i stor fart. Ofte er det to eller tre spillere som samarbeider om å få ballen raskt fram på banen og å gi ballen til medspilleren med best skåringsmulighet. Det er vesentlig at hele laget løper hurtig framover i kontringsspillet, men pass på at dere ikke løper på linje, det er viktig at det er dybdeforskjeller, slik at det blir enklere å spille pasninger.

Balltempo og hurtighet er sentralt i et kontringsspill.
En kontring kan starte med at forsvarspilleren snapper ballen og snur spillet, for så å finne en medspiller som allerede er på vei opp i angrep. Vi sier at vi har en første bølge der tre angrepsspillere kjapt kommer seg opp i angrep, mens andre bølgen, som består av de tre bakspillerne, håndterer pasningene i framoverspillet.

Kontringsmål blir ofte betraktet som enkle mål fordi vi ikke spiller lenge i angrep mot et etablert forsvar.

Forsvar

Det laget som ikke har ballen, er på en eller annen måte i forsvarsposisjon. Hvis et lag mister ballen i angrep, må laget hurtig forflytte seg tilbake til eget mål. Dette kalles returløp.

Poenget med forsvar er å hindre angriperne i å skåre mål. Vi har ulike formasjoner i forsvar, men alle tar utgangspunkt i hvordan vi forholder oss til seksmeterslinjen (målfeltet).

Et offensivt forsvar møter motstander høyere opp i banen, mens et defensivt forsvar holder seg rundt seksmeterslinjen. Forsvaret må forflytte seg sidelengs etter hvilken side ballen spilles, og etter hvor det angripende laget er: Et tett forsvar er vanskelig å komme forbi.

De mest vanlige forsvarsteknikkene er: grunnstilling, skråstilling, støt/takling og blokkering.

Grunnstilling

les mer

Dette er posisjonen til hver enkelt spiller. Beina har cirka en skulderbreddes avstand og en liten bøy i knærne slik at man har et gunstig tyngdepunkt og god balanse. Overkroppen er oppreist, og armene er strekt over hodet slik at man er klar til å stoppe motstanderen i blokk eller ved støt/takling.

De som behersker forsvar, bør øve seg på å skråstille mot skuddarm til angriperen. Da er det lettere å få angriper til å gå dit man vil, slik at man kan takle, og det gjør det også enklere å blokkere skudd.

En forsvarspiller må være sterk og taktisk god til å plassere seg.

Støt/takling

les mer

Forsvareren står i grunnstilling, men når angriperen kommer i pådrag, må forsvareren ut for å støte. Du støter for å markere at du har kontroll på angriperen, og for å forhindre at han får et fritt skudd.

Når du takler, kommer du helt opp i kroppen på angriperen og forhindrer at han får beveget seg eller spilt ballen videre.

Dette ender som oftest med frikast, og det er det man er ute etter. Vi ønsker å bryte opp angrepet og redusere mulighetene for at angriper skårer mål. Husk alltid at kroppen din skal være mellom motstander og mål, derfor må du forflytte beina hurtig i forsvar.

Blokk

les mer

Forsvarerne jobber med armene over hodet slik at det skal bli lettere å blokkere skudd fra angriperne. Hvis det skulle være slik at angriperen forsøker et underarmskudd, må forsvarerne senke armene slik at de kan blokkere også her.

Forsvareren står i grunnstilling (skråstiller seg mot skuddarm) og flytter seg dit angriperen kommer. Ofte kan dere være to forsvarspillere i blokk. Det er vesentlig at dere holder armene såpass samlet at ballen ikke går mellom armene (mellom blokka), men også såpass bredt at dere dekker et stort område.

Læringsressurser

Håndball