Hopp til innhold

 1. Home
 2. KroppsøvingChevronRight
 3. IdretterChevronRight
 4. HåndballChevronRight
 5. Skudd i håndballChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagstoff

Skudd i håndball

Spillet går ut på å få inn flere mål enn motstanderen. Ingen skudd på mål, ingen mål. Å skyte mål er ikke bare å kaste en ball i retning målet, det skal være presisjon og kraft i skuddet. Spillerne skal kunne beherske flere typer skudd. Vi skal her se på grunnskudd og hoppskudd.

Håndball grunnskudd

Grunnskuddet er sentralt i håndball og utføres ofte i forhold til de tre bakspillerne. Grunnskuddet starter ofte med et tilløp, gjerne tre skritt. Dette tilløpet gir ekstra kraft og blir overført til selve skuddet etterpå. Hvis du foretar et grunnskudd uten tilløp, vil dette komme overraskende på både forsvar og målmann.

Sentrale momenter:

 • Overkroppen får en vridning sidelengs, kastarmen føres bakover, og motsatt fot settes framover.
 • Farten bremses ved å sette fote golvet(stem).
 • Overkroppen vris framover, og kastarmen følger i etterkant (sentralbevegelse)
 • Skuddet avleveres med en snert i håndleddet. De tre midterste fingrene forlater ballen sist og er sentrale for plasseringen og styringen av ballen.
Håndball hoppskudd

Dette skuddet kan utføres fra ulike vinkler inn mot mål. Her er det også ofte med et lite tilløp, for eksempel to eller tre skritt. Hoppskudd uten tilløp er vanskelig, men kan virke meget overraskende på forsvaret. Det vil være viktig å jobbe med svevet, slik at en holder seg i lufta så lenge som mulig. Husk å holde balansen i svevet. Klarer du det, vil både kraft og presisjon øke.

Sentrale momenter:

 • Tilløpet avsluttes med ett litt lengre skritt, slik at stemmet blir maksimalt.
 • Hopp mest mulig rett opp med satsfoten (venstre for høyrehendte) samtidig som kastarm og ball føres bakover. Her bør du også prøve å rotere overkroppen litt mot kastarmen slik at motsatt skulder kommer nærmere mot målet.
 • Svevet økes ved å trekke motsatt kne opp så høyt som mulig for deretter å strekke benet ut igjen.
 • Overkroppen føres framover og setter kastarm og ball i bevegelse, skuddet blir avlevert. Husk å avslutte bevegelsen og føre armen og kroppen noe fram.

Læringsressurser

Håndball