Hopp til innhold

  1. Home
  2. KroppsøvingChevronRight
  3. IdretterChevronRight
  4. HåndballChevronRight
  5. Ballsprett (stussing) i håndballChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagstoff

Ballsprett (stussing) i håndball

Å kunne stusse en ball er absolutt nødvendig for å spille håndball. Men en skal stusse bare hvis det er nødvendig. I en kampsituasjon bør en være så dyktig at en kan stusse ballen uten å måtte kikke på den. I kamp skal en konsentrere seg om motstanderne, medspillerne og hvilke muligheter spillet gir.

Håndball ballsprett

I håndball er det mange og raske forflytninger både med og uten ball. Når du skal trene på ballsprett, er det derfor viktig at du hele tiden er i bevegelse. Det vil alltid være en fordel å holde ballen lengst unna motstanderne, og derfor bør en trene ballsprett både for høyre og venstre hånd.

Det vil være hensiktsmessig å holde kroppen mellom motstander og ball. En kan derfor i kamp flytte ballen over til den andre hånden og med dette skjerme ballen fra motstanderen.

Sentrale momenter:

  • Løp litt foroverbøyd, og sprett ballen rett foran det ene benet.

  • Ballen skal trykkes ned mot golvet med èn hånd, med spredte og lett bøyde fingre. Husk å holde håndflaten i bakkant av ballen. Posisjonen håndflaten har, påvirker hvor ballen stusser.

  • Når ballen spretter tilbake, møter du ballen med hånden så lavt som mulig og fjærer av bevegelsen oppover.

  • Trykk så ballen ned på nytt.

  • Det er ikke lov å "føre" ballen under stuss, basketballdribling er ikke tillatt. Husk at du heller ikke har lov å stusse, deretter "fange" ballen med to hender og stusse igjen, da blir det dobbelt stuss.

Læringsressurser

Håndball