Hopp til innhold

  1. Home
  2. KroppsøvingChevronRight
  3. IdretterChevronRight
  4. HåndballChevronRight
  5. HåndballChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Håndball

Håndball er et spill med to lag der det er om å gjøre å lage mål og hindre motstanderen i å gjøre det. Banen er 40 x 20 meter med midtlinje og et mål i hver ende. Hvert lag har syv spillere, seks utespillere og en målvakt. En kamp spilles normalt i to omganger à 30 minutter.

Herrehåndball

De første spor av spillet kan en finne hos professor Dr. Jozef Klenka ved universitetet i Praha, som "oppfant" det i 1892. Både Danmark og Tyskland var tidlig ute med å forme spillet håndball. Vi kan allerede fra tidlig på 1900-tallet finne rammer med regler og banemål som ble utarbeidet både for menn og kvinner. I 1927 ble det utarbeidet offisielle regler for spillet, som ble brukt i sommerolympiaden i Amsterdam samme år.
Norge kom først på banen etter krigen, og da var dette en sport for kvinner. Her må Laila Schou Nilsen nevnes, hun var en viktig brikke for håndballens utvikling og renommé i Norge.

Håndballspillet skiftet fra å være en utendørsidrett til å bli en innendørsidrett i 1955. Interessen for norsk håndball økte gradvis, og mot slutten av 1970-årene ble dette spillet ikke bare interessant for utøverne, men media og sponsorer oppdaget at dette fenget publikum. Håndball er et actionfylt spill som varer i 2 x 30 minutter, det er både taktiske og tekniske finesser, det er et lagspill som setter høye krav til spillforståelse og hvor begrepet fair play har stor betydning.

Norge fikk sitt gjennombrudd under ledelse av Svein Tore Jacobsen da de tok bronse i A-VM i Nederland i 1986. Siden har Norge vunnet OL-, VM- og EM-gull i kvinneklassen.
Norge er i dag blant de beste i verden, både på dame- og herresiden. I Norge er det i dag over 500 håndballhaller, det er ca. 850 håndballklubber med over 100 000 medlemmer.

I håndball er alle på laget like viktige for å få spillet til å gli, noen spillere er lave, noen høye, noen hurtige og noen spenstige. Håndball spilles på ulike nivåer, men de fleste utøverne finner en i gruppa der de møter venner og trimmer sammen. (Kilde: Norges Håndballforbund).

Læringsressurser

Håndball