Hopp til innhold

  1. Home
  2. KroppsøvingChevronRight
  3. IdretterChevronRight
  4. FriidrettChevronRight
  5. FrisbeeChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Frisbee

Frisbee er et tallerkenformet sportsredskap av plast, vanligvis med en diameter på 20–25 cm. En frisbee kastes med én hånd på en slik måte at den roterer fram gjennom lufta, og er utformet slik at den skaper sin egen oppdrift når den flyr.

Kvinne som kaster frisbee. Foto.
Frisbee disk. Foto.
Frisbee disk

Egenskapene til den «flygende tallerkenen» ble oppdaget ved en tilfeldighet i 1871. Det var da amerikaneren William Russel Frisbie startet bakeriet The Frisbie Pie Company i Connecticut. Firmaet spesialiserte seg på terter og paier som ble levert i runde blikkesker til skolene i distriktet. Elevene oppdaget selvsagt snart at de tomme eskene var fine å «fly» med, og moret seg med å kaste dem fram og tilbake mellom seg.

Likevel var det først i 1946 at en annen amerikaner, Walter Fredrik Morrison, kom på ideen om å lage et leketøy av de flygende blikkboksene. Han videreutviklet designet og eksperimenterte seg fram til en tallerken av plast. Det er denne polyetylenutgaven som blir regnet som den første virkelige frisbee.

Senere har den kommet i mange forskjellige varianter, og brukerne har klekket ut mange forskjellige kasteteknikker og spillvarianter for den.

I 1960-årene oppdaget man at den «flygende tallerkenen» kunne brukes til mer enn å leke med, den hadde også et sportslig potensial.

Menn på gressflate med frisbee. Foto.
Frisbee Ultimate

I 1967 grunnla Ed Headrick IFA, International Frisbee Association.

To år senere ble lagspillet ultimate oppfunnet av elever ved Columbia High School i New Jersey. Samme året ble den første offisielle frisbeegolf-turneringen arrangert i Pasadena, og i 1974 ble det første «offisielle» verdensmesterskapet i frisbee arrangert.

Brodie Smith viser frem 21 av sine beste frisbee trick-skudd på youtube.

Læringsressurser

Friidrett