Hopp til innhold

  1. Home
  2. KroppsøvingChevronRight
  3. IdretterChevronRight
  4. FriidrettChevronRight
  5. Sprintløp i friidrettChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagstoff

Sprintløp i friidrett

Sprintløp, eller sprint, er en betegnelse på de korteste løpsdistansene i friidrett. Ferdigheter som kreves av en god sprinter er hurtig reaksjonsevne, eksplosiv styrke, anaerob utholdenhet og teknikk.

Friidrett: Sprint

60 meter: 60 meter er den vanligste sprintdistansen for aldersbestemte klasser, og mange vil også kjenne distansen fra skoleidrettsdager og liknende. Et utrent naturtalent vil gjerne oppnå gode resultater på 60 meter, men vil få problemer på den siste delen av en 100 meter. Dette er imidlertid et problem som lett kan overvinnes med litt trening. For seniorløpere er 60 meter en distanse det nesten aldri konkurreres i utendørs. Derimot er det en mesterskapsøvelse og en offisiell rekordøvelse for innendørs friidrettskonkurranser. Det er også en vanlig distanse i trening og testløp, også for å måle hurtighet hos utøvere i andre idretter.

100 meter: 100 meter er den klassiske sprintdistansen. Det er allment akseptert at den som holder verdensrekorden på 100 meter, er verdens raskeste person.

200 meter: 200 meter sprint starter i begynnelsen av kurven. Akselerasjonen og de første 100 metrene løpes i sving, mens de siste 100 metrene løpes rett fram på oppløpssiden. De beste 100-meterløperne er som oftest også gode 200-meterløpere.

400 meter: 400 meter er nøyaktig en runde rundt banen dersom man løper i indre bane. Øvelsen løpes i delte baner, slik at det kan være vanskelig å se hvem som leder løpet før løperne kommer ut på oppløpssiden etter 300 meter. Distansen krever en spesiell kombinasjon av anaerob utholdenhet og hurtighet, og 400-meterløpere er oftest spesialiserte på denne ene distansen.

Sprintløp

  • Stå i avslappet startstilling i startblokka. Kroppsvekta skal være fordelt mellom hender og bakre kne.
  • På kommando reiser du deg til ferdigstilling, for så å gi full innsats når startskuddet går.
  • Behold overkroppen godt framoverbøyd de første metrene.
  • Løp på tå med godt kneløft og aktiv armbruk. Korte steg i starten, øk skrittlengden etter som farten øker.

Læringsressurser

Friidrett