Hopp til innhold

  1. Home
  2. KroppsøvingChevronRight
  3. IdretterChevronRight
  4. BasketChevronRight
  5. BasketballChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Basketball

I 1891 fant en canadisk kroppsøvings gymnastikklærer, James Naismith, opp det som skulle bli en av de største lagidrettene i verden, basketball.

Basketballkamp.
James Naismith poserer med en basketball. Foto.
James Naismith

Naismith var opptatt av at idretten skulle bygge på presisjon og ikke kraft, at spillerne skulle ha lite kroppskontakt og at risikoen for å bli skadet skulle være liten. Samtidig skulle spillet være offensivt og produsere mange scoringer. Han introduserte 13 regler som siden har vært grunnlaget for basketballidrettens utvikling.

I Nord-Amerika, særlig i USA, er basketball en stor idrett. Der har den sin egen proffliga, NBA (National Basketball Association), som består av 29 lag fra USA og ett fra Canada, og som er kjent over store deler av verden. De siste tjue årene har idretten blitt svært populær også i andre land og har spredt seg over hele verden. FIBA (Fédération Internationale de Basketball), det internasjonale basketballforbundet, har 213 medlemsland.

Spillet har vært olympisk grein siden Berlin-OL i 1936.

Basketball i Norge

Basketball er en ung idrett i Norge. Den ble innført her i1950-årene av unge nordmenn som hadde studert i USA. I begynnelsen ble basketball bare spilt på videregående skoler og universiteter. Den første norske basketballklubben var Ullern i Oslo som ble stiftet i 1956.

Den første hovedserien i basketball ble spilt i 1962 og ble kalt «"Mormonerserien»", fordi trenerne og mange av spillerne faktisk var amerikanske mormoner. Seks år senere, i 1968, ble NBBF (Norges Basketballforbund) stiftet. Det norske landslaget i basketball spilte sin første kamp i 1966, men har aldri klart å hevde seg – laget er plassert som nr. 83 på FIBA-rankingen.

I 2000 ble BLNO (Basketligaen i Norge) etablert for å høyne det sportslige nivået innen basketball og få opp interessen for idretten blant folk. Nå finnes det basketballklubber i alle fylker. 190 klubber og 13 000 spillere er registrert, fordelt på ti kretser over hele landet.

De fleste nordmenn har stiftet bekjentskap med spillet gjennom kroppsøvingstimene i skolen.

Læringsressurser

Basket