1. Home
 2. KroppsøvingChevronRight
 3. IdretterChevronRight
 4. BadmintonChevronRight
 5. Spillvarianter i badmintonChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Spillvarianter i badminton

Her er en oversikt over spillvarianter i badminton.

Badmintonspillere i konkurranse. Foto.

Engelsk double med variasjoner

Beskrivelse

Fire spillere på hver bane. Double-oppmerkingen brukes. Spillerne passer hver sin kvartbane.

Utførelse

 • Alle spillerne starter med 15 poeng og taper poeng etter bestemte regler når de taper ballen på sin del av banen (det vil si sin firedel av banen). Serven må spilles over på motsatt side av nettet og over første servelinje, men den trenger ikke å være diagonal. Spilleren som mistet poeng, starter alltid med å serve.
 • En taper poeng etter disse reglene:
  • Ett poeng når ballen blir slått ned midt i feltet, når den slås i nettet eller ut, eller når en så vidt treffer ballen med racketen.
  • To poeng hvis ballen slås ned mellom sidelinjene i single og double uten at motstanderen er borti ballen med racketen.
  • Tre poeng hvis ballen slås ned mellom bakre servelinje i double og baklinja uten at spilleren berører ballen med racketen.
  • Fire poeng hvis ballen blir spilt rett i kroppen uten at den først er borti racketen.
 • Når spilleren ikke har poeng igjen, forlater han eller hun spillet. Spillet fortsetter til bare én spiller står igjen med poeng. Det kan bli nødvendig å skifte område for en spiller når det bare står igjen to spillere, slik at de blir stående på hver sin side av nettet. I så fall er det den spilleren som «slo ut» siste spiller, som overtar hans eller hennes felt. En kan naturligvis lage flere varianter av engelsk double, alt etter hvilke slag som kan benyttes osv. En kan også spille med en ekstra ball på banen. Denne ballen kan spillerne flytte rundt på mens duellen pågår. Den spilleren som har ballen på sitt område når duellen er slutt, mister ett poeng uansett hvordan duellen ellers forløper.

Canadisk single

Beskrivelse

Fire–fem spillere per bane, single-oppmerkingen brukes.

Utførelse

 • To spillere starter inne på banen, mens de andre venter utenfor.
 • Det spilles bare én duell i single. Vinneren blir på banen, mens taperen går ut og en av de andre spillerne kommer inn.
 • Utfordreren starter alltid med å serve. Vinneren er den som, innenfor et gitt tidsrom, blir stående gjennom flest dueller i strekk.
 • Et alternativ kan være at spillerne får poeng for hver ball de vinner, og at vinneren er den som for eksempel får ni poeng først. En spiller som taper duellen, får likevel beholde de poengene han eller hun har opparbeidet seg tidligere, og starter med denne poengstillingen i neste runde.

Bordtennisdouble

Beskrivelse

Fire spillere per bane, ett par på hver side av nettet.

Utførelse

 • Det spilles double med bordtennisregler.
 • «Bordtennisbordet» er feltet mellom de forreste servelinjene. Når det serves, må alle spillerne stå bak den forreste servelinja. Det spilles med «touch» på serve som i bordtennis. Det er poeng på hver ball, og et sett går til 21 poeng.

Volleyton

Beskrivelse

Fire spillere per bane, ett par på hver side av nettet.

Utførelse

 • Det spilles med vanlige poengregler for double. Hvert par har imidlertid tre berøringer til rådighet. De må minst bruke to berøringer, det vil si at det ikke er lov å spille ballen direkte over nettet.
 • Alle slag er tillatt, men det er bare lov å smashe fra den bakerste tredelen av banen.
 • I tillegg er det ulovlig å spille ballen over nettet fra foran servelinja.

Ulike varianter av single og double

Beskrivelse

Øvelsene under utføres i utgangspunktet på hel bane, men flere kan også utføres på halv bane, hvis en ønsker det av plasshensyn eller for å aktivisere flest mulig.

a) Double med hindring


En spiller double, men lager noen spesielle regler – for eksempel at spillerne i paret skal slå ballen annenhver gang, at de bare skal ha én racket på deling, at de skal ha fysisk kontakt under ballvekslingen, at de skal holde et håndkle mellom seg, at de skal gjøre spesielle øvelser under ballvekslingen, osv.

b) Winning is losing


Det spilles single med vanlige regler. Når en vinner ett poeng, får motstanderen velge et slag som ikke kan brukes i neste ballveksling. For hvert poeng som vinnes på rad, blir det altså ett slag mindre å velge blant, inntil motstanderen vinner serven tilbake. Da blir restriksjonene opphevet.

c) Akselerasjonsspill


Det spilles single med vanlige regler, men vinner en flere baller på rad, utløser hver ball som blir vunnet, flere poeng. Første poeng er som i vanlig single, for hver ball en vinner deretter, får en 2–3–4–5 poeng osv. Hvis en vinner fem baller på rad, har en altså oppnådd 15 poeng, og settet er over.

d) Single med lukkede felt


En spiller single etter vanlige regler, men det er på forhånd bestemt at visse deler av banen er «ut». Det kan være midtpartiet, foran servelinja, bakerste grøft eller en kombinasjon av disse. Det kan også være ulike felter som er stengt på hver side av nettet, slik at spillerne dermed får ulike taktiske roller (for eksempel defensiv versus offensiv spiller).

e) Kongen på haugen


Det spilles single/double i hallen på alle baner samtidig. Vanlige spilleregler brukes. Hvert femte minutt avsluttes kampene. Instruktøren passer tida. Vinneren går én bane høyere opp i hallen, mens taperen går én bane lenger ned. Øverst ligger kongebanen. Vinneren på kongebanen blir stående på denne banen helt til utfordrerne vinner. En må på forhånd avtale hvilken bane som skal være kongebanen, og hvilken rekkefølge de øvrige banene i hallen skal ha. I single er det fullt mulig å spille halvbanesingle hvis det er mange deltakere. Det trengs sjelden mer enn fire–fem runder før spillerne har funnet jevnbyrdig motstand.

Læringsressurser

Badminton