Hopp til innhold

  1. Home
  2. KroppsøvingChevronRight
  3. BasistreningChevronRight
  4. UtholdenhetChevronRight
  5. Treningsmetoder for sammenhengende arbeidChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Treningsmetoder for sammenhengende arbeid

Her følger en oversikt over treningsmetodene for sammenhengende arbeid.

Svart mann løper. På brystet står skrevet "Farah". Foto.

Langkjøring

Dette er kontinuerlig arbeid, det vil si at en jobber med tilnærmet samme innsats og tempo gjennom hele økta. Vi kan dele dette opp i to ulike former.

Rolig langkjøring

Rolig langkjøring er trening som i utgangspunktet foregår med lav intensitet (sone I1–I2). Dette er økter som skal oppfattes som rolige, og som er ment for å skape overskudd inn mot hardere økter, eller i perioder hvor en øker treningsmengden eller varigheten sin. En rolig langkjøring kan vare fra 30–40 minutter for en nybegynner til flere timer.

Hurtig langkjøring

Hurtig langkjøring er kontinuerlig arbeid med en høyere intensitet og kortere arbeidsperiode enn rolig langkjøring. Intensiteten er opp den anaerobe terskel (der du produserer like mye melkesyre som kroppen klarer å kvitte seg med). Dette kan være i sone I3-I4. Formålet med slike økter er ofte å trene inn mot konkurranser, da en har høyere tempo, og det ligner på det en skal konkurrere i. En slik treningsform vil være mer belastende for muskulaturen og kreve lengre restitusjonstid.

Varigheten på slike økter kan være fra 30 til 60 minutter.

En kan også løpe noe som heter progressive økter, det vil si at en stadig øker tempoet utover økta og ender i full konkurransefart.

Siden økta er med høy intensitet, vil mange av de samme prinsippene for denne økta ligne på dem som vi tok for oss i intervalltrening:

  • God oppvarming, jevnt høyt tempo, tilstrekkelig restituert, samme aktivitetsform som konkurransen (om du trener mot noe spesifikt).

Læringsressurser

Utholdenhet

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?